VODOSTAJI SAVE I DUNAVA POSLE POPLAVA: Šta donosi vrh vodenog talasa u Srbiji tokom vikenda?
Dunav, Foto: Nenad Kostić

hidrolozi objasnili

VODOSTAJI SAVE I DUNAVA POSLE POPLAVA: Šta donosi vrh vodenog talasa u Srbiji tokom vikenda?

Manji i srednji vodotoci su u stagnaciji ili opadanju

Objavljeno:

Manji i srednji vodotoci su u stagnaciji ili opadanju, a vodotoci velikih reka još uvek su daleko i od granice redovne odbrane od poplava. Hidrolog u RHMZ Jelena Jerinić potvrdila je da možemo da odahnemo pošto nisu najavljene velike padavine, a u narednih deset dana prognozira se toplo vreme, sa ponekim pljuskom koji neće ništa poremetiti što se tiče hidrološke situacije.

Posle poplava u Sloveniji i visokog vodostaja reka u Hrvatskoj, očekuje se porast nivoa većih reka i u Srbiji. Kritičnih mesta za sada nema, ali se tokom vikenda očekuje "vrh vodenog talasa" Dunava i Save.

Manji i srednji vodotoci su u stagnaciji ili opadanju, a kada je reč o vodotocima velikih reka, još uvek su daleko i od granice redovne odbrane od poplava.

Hidrolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Jelena Jerinić ističe da je, kao što je i prognozirano, Dunav kod Bezdana danas već dostigao vrh.

Majmunsko ostrvo, Ostrvo na Dunavu, Dunav, Sremski Karlovci
foto: Printscreen/Youtube/Djordje Radivojević

Što se tiče Sremske Mitrovice i Šapca, vrh se očekuje u toku današnjeg dana, eventualno sutra pre podne, a u Beogradu sutra, odnosno prekosutra.

Jerinićeva kaže da možemo da odahnemo pošto nisu najavljene velike padavine, a u narednih deset dana prognozira se toplo vreme, sa ponekim pljuskom koji neće ništa poremetiti što se tiče hidrološke situacije.

Sava je kod Šapca od jutra mirna, nigde ne preti, u blagom je porastu i vodostaj je jutros 161 centimetar, što je i dalje nisko u odnosu na 400 centimetara, kada se proglašavaju mere redovne odbrane od poplava.

Šabac
foto: RINA

Ipak, prema rečima predsednika udruženja ribolovaca Dejana Mitjeva, tako visok vodostaj je neuobičajen za ovo doba godine, pošto je ove godine u proseku dva metra viši nego što je normalno.

00:28

Visok vodostaj Dunava kod SC Milan Gale Muškatirović

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.