DRAMATIČNI PRIZORI IZ HRVATSKE, OVAKO IZGLEDAJU POPLAVLJENA PODRUČJA: Vodostaji reka na REKORDNIM NIVOIMA (VIDEO)
Foto: Printscreen/Facebook/ Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

POPLAVE

DRAMATIČNI PRIZORI IZ HRVATSKE, OVAKO IZGLEDAJU POPLAVLJENA PODRUČJA: Vodostaji reka na REKORDNIM NIVOIMA (VIDEO)

Trenutno je vrh talasa koji prolazi kroz Hrvatsku u Rugvici i Prevlaci, a seliće se nizvodno i to će trajati danima jer je Sava u tom delu spora

Objavljeno:

U Hrvatskoj su i dalje u pripravnosti nakon stravičnih poplava koje su pogodile Sloveniju i "prelile" se kod njih.

Vodostaji Drave i Mure počeli su da opadaju u Austriji, ali da bi opali i u Hrvatskoj, njihov nivo mora najpre da padne u Sloveniji.

Sava je u gornjem delu takođe počela da opada već u subotu.

Trenutno je vrh talasa koji prolazi kroz Hrvatsku u Rugvici i Prevlaci, a seliće se nizvodno i to će trajati danima jer je Sava u tom delu spora.

I nabujala Drava, usled obilnih kiša, u nedelju je ozbiljno zapretila delu Podravine, tačnije selima uz reku.

Gotovo sve prognoze najavljivale su rekordan vodostaj.

Mura i dalje preti

Posebno teška situacija je u Murskom Središću, a problemi ima i u Svetom Marinu na Muri gde službe pokušavaju da zaustave dotok vode u kuće budući da je Mura ponovo dostigla rekordan nivo, a Drava je imala veliki dotok vode iz Slovenije i Austrije.

U Hrvatskim vodama očekuju da će Mura konačno početi da miruje. Kako navode, nakon rekordnog vodostaja koji je u jednom trenutku u Murskom Središću iznosio 543 centimetra, očekuju da neće biti daljeg porasta vodostaja.

"Beležimo nove rekorde, nažalost negativne. Mursko Središće je na 543, a rekord iz 2014. je bio 528. Botovo je na 606 centimetara, u odnosu na 2014. kada smo imali 577, znači 29 centimetara više”, rekao je Milan Rezo, direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu.

Rezo je rekao da se na Muri u Međimurju ovoga trenutka beleži protok od 1418 kubika vode u sekundi i podsetio da su tamo izgrađeni nasipi u dužini od 50 kilometara s desne strane reke, projektovani za 1650 kubika.

Bonus video:

00:41

Poplave Beograd

(Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.