UNIŠTAVA SE ČIPS IZ SRBIJE KOJI SADRŽI KANCEROGENU SUPSTANCU: Inspekcija naložila hitnu meru
Foto: Profimedia

javljeno je

UNIŠTAVA SE ČIPS IZ SRBIJE KOJI SADRŽI KANCEROGENU SUPSTANCU: Inspekcija naložila hitnu meru

Prilikom kontrole je konstatovano da je sporna količina proizvoda koja je bila namenjena izvozu u Hrvatsku, tamo i uništena

Objavljeno:

Poljoprivredna inspekcija je prilikom vanredne kontrole pogona kompanije „Chips Way“ dala nalog za uništenje 880 pakovanja čipsa od 150 grama sa istim lotom iz sporne serije koja sadrži povišen nivo akrilamida, saopštilo je Minisatrstvo poljoprivrede.

Inspekcija je naložila i dodatna ispitivanja svih ostalih lotova koji se mogu dovesti u vezu sa spornom serijom, a odmah su preduzete mere da se i oni povuku iz prometa i uradi opoziv.

Odmah po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona i preduzela sve mere iz svoje nadležnosti.

Prilikom kontrole je konstatovano da je sporna količina proizvoda koja je bila namenjena izvozu u Hrvatsku, tamo i uništena, a inspekcija je za preostale proizvode sa istim lotom zabranila dalju upotrebu i naložila uništavanje čipsa, prenose Novosti.

Regulativa u Srbiji kada je reč o akrilamidu je usaglašena sa propisima Evropske unije i propisuje iste dozvoljene nivoe te supstance.

Poljoprivredna inspekcija će i u narednim danima nastaviti sa pojačanim kontrolama ove vrste proizvoda kako ovog, tako i ostalih proizvođača, uz redovne kontrole svih prehrambenih proizvoda sa ciljem da domaći potrošači budu sigurni u to da se u prometu nalaze isključivo bezbedni prehrambeni proizvodi.

Bonus video: INSPEKCIJA OBIŠLA 500 LOKALA: Ovako je protekla kontrola KOVID PROPUSNICA u Beogradu​​​​​​​

03:37

INSPEKCIJA OBIŠLA 500 LOKALA: Ovako je protekla kontrola KOVID PROPUSNICA u Beogradu

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.