SVE O AKRILAMIDU KOJI JE PRONAĐEN U ČIPSU: Koliko je OPASAN i koje ga još namirnice sadrže?
Čips, Foto: Gonzalo Calle / Alamy / Alamy / Profimedia

pažnja!

SVE O AKRILAMIDU KOJI JE PRONAĐEN U ČIPSU: Koliko je OPASAN i koje ga još namirnice sadrže?

Treba imati na umu da epidemiološke studije o akrilamidu nije lako uraditi

Objavljeno:

Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenim u Srbiji, a kako se ovo jedinjenje ne može naći u svežoj hrani, jer nastaje tokom obrade hrane na temperaturama većoj od 120 stepeni očekivano je naći ga u prženoj.

Ono nastaje uglavnom usled pečenja i prženja, te se može naći u hlebu, prženom krompiru, čipsu, krekerima ali i u kafi. O štetnosti pržene hrane stručnjaci često upozoravaju, ali bojazan gotovo da ne postoji ukoliko je prisustvo ovih štetnih materija u granicama.

Naime, studije sa laboratorijski zagrejanom hranom otkrile su temperaturnu zavisnost formiranja akrilamida, a umereni nivoi akrilamida su izmereni u zagrejanoj hrani bogatoj proteinima i viši sadržaj u hrani bogatoj ugljenim hidratima, kao što su krompir, cvekla, kao i određeni zagrejani komercijalni proizvodi od krompira i preprženog hleba.

Takođe, treba imati na umu da epidemiološke studije o akrilamidu nije lako uraditi. Teško je pratiti koliko mnogo akrilamida osoba proguta tokom vremena, a mogu proći godine dok se ne pojavi rak.

Viršle, Krompir, Hot dog
foto: Printscreen/ Youtube/ CookingSimply

Šta je akrilamid?

Akrilamid je hemijsko jedinjenje za koje se smatra da može povećati rizik od razvoja kancera, zbog čega treba biti posebno oprezan što i stručnjaci stalno upozoravaju da treba izbegavati prženu hranu.

Ovo jedinjenje se formira od šećera i aminokiselina i prirodno je prisutno u mnogim namirnicama.

Koliko je potencijalno karcinogenom akrilamid na ljudsko zdravlje govori se godinama unazad, tako je istraživanje koje je sprovedeno u Švedskoj pokazalo da se prženjem i pečenjem krompira i proizvoda od žitarice on stvara u samoj hrani.

- Pretpostavlja se da je akrilamid nastao na povišenim temperaturama prilikom obrade hrane, misli se na pečenje i prženje iznad 120 stepeni Celzijusa uz smanjeno prisustvo vlage, što je ukazano u ranijim studijama na pacovima hranjenim prženom hranom za životinje. U radu je prikazana analiza akrilamida nastalog pri zagrevanju različitih ljudskih namirnica. Nivoi akrilamida u namirnicama analizirani su različitim metodama, a dobijeni rezultati se smatraju dokazom da ovo jedinjenje nastaje prženjem - navedeno je u studiji.

Grickalice, Čips, Kikiriki
foto: Profimedia

Gde se sve može naći akrilamid?

Kao izvori akrilamida mogu biti prženi krompir,hleb, keks, grickalice...

Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.

Kako piše u saopštenju na sajtu Ministarstva poljoprivrede Srbije, po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

- Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti, navode iz resornog ministarstva.

01:33

OVAJ ADITIV SVAKODNEVNO UNOSIMO, A NISMO NI SVESNI KATASTROFALNIH POSLEDICA! Doktorka upozorila da menja DNK i izaziva KANCER

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.