TEMPERATURA ĆE PASTI ZA ČAK 15 STEPENI! Snažan ciklon je već na PUTU KA SRBIJI, a evo kada stiže
Kiša, Foto: Nenad Kostić

RHMZ

TEMPERATURA ĆE PASTI ZA ČAK 15 STEPENI! Snažan ciklon je već na PUTU KA SRBIJI, a evo kada stiže

Hladni i kišni talas prvo će doći u Sloveniju i Hrvatsku

Objavljeno:

U Srbiji će još u petak biti sunčano i toplo, a zatim će doći do izraženije promene vremena i očekuju se grmljavinske nepogode, pad temperature za 15 stepeni i ogromna količina kiše za kratko vreme. Uz to u nekim delovima zemlje očekuje se i grad!

Hladni i kišni talas prvo će doći u Sloveniju i Hrvatsku, a očekuje se da u pojedinim delovima za 36 sati padne kiše koliko za mesec dana.

Hladni front spušta drastično temperaturu

U najnovijoj vremenskoj prognozi meteorolozi „Weather2Umbrella“ kažu da bi našu zemlju za vikend mogle da pogode jake oluje, a razlog tome je što se nad severozapadnom Evropom nalazi veoma snažan ciklon, sa centrom u blizini Britanskih ostrva i u sklopu njega prostire se i veoma izražen hladni front.

-Naredna dva dana ovi sistemi će se premeštati prema našem području. Ciklon će svojim centrom ići preko severa Evrope, a hladni front preko Alpa i doći će do formiranja sekundarnog ciklona u Đenovskom zalivu. Zbog približavanja ovih sistema Srbiji, vazdušni pritisak biće u petak u osetnijem, padu i to će biti uvod u jače pogoršanje vremena – pišu meteorolozi.

Pljuskovi i grmljavine, ali i oluje

Već u petak krajem dana i tokom noći na severu Srbije očekuju se i prve predfrontalne nestabilnosti sa pljuskovima i grmljavinom i uz moguće oluje.

Ciklon će se tokom vikenda iz Đenovskog zaliva preko severnog Jadrana i našeg područja premeštati dalje na severoistok i doneće Srbiji veoma obilne padavine, dok će hladni front doneti jače zahlađenje. Istovremeno, veoma prostrana visinska dolina spustiće se sa severa preko našeg područja dalje ka jugu, uz prodor osetno hladnije vazdušne mase.

1 / 5 Foto: Zorana Jeftić

Koji predeli su prvi na udaru?

Prvi na udaru naći će se severozapadni, zapadni i jugozapadni predeli Srbije i to već u subotu do sredine dana, a u toku poslepodneva i ostali predeli. Ovi sistemi podeliće Srbiju i po pitanju temperature, i maksimalna temperatura biće od 24 stepeni na zapadu do 36 stepeni na jugoistoku Srbije, a po prodoru hladnog fronta biće u osetnije padu za veoma kratko vreme.

Grad i olujni vetar

Do subote će širom Srbije biti pljuskova sa grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Do nedelje ujutro očekuje se da padne od 20 do 40 milimetara kiše po kvadratnom metru, a u delovima zemlje i preko 50 mm, uz pojavu bujica i poplava.

Bonus video:

06:16

Espreso Modna Policija: Nada Macura

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.