PRIPREMITE SE NA JAKE OLUJE, 1 DAN ĆE BITI POSEBNO KRITIČAN: Meteorolog Đurić otkrio da li i Srbiji PRETI TORNADO!
Đorđe Đurić, Foto: foto rina, TV PINK PRINTSCREEN

nestabilan avgust

PRIPREMITE SE NA JAKE OLUJE, 1 DAN ĆE BITI POSEBNO KRITIČAN: Meteorolog Đurić otkrio da li i Srbiji PRETI TORNADO!

Vest da je Italiju i Sloveniju zahvatio tornado naterala je mnoge da se zapitaju da li će se ova pojava proširiti i na Srbiju

Objavljeno:

Tornado koji je tokom večeri zahvatio Sloveniju zaprepastio je ceo region. Pijavica koja lomi drveće i krovove dok munje paraju nebo i kreće se brzinom od preko 100 kilometara na čas protutnjila je severozapadnim delom ove zemlje, a napravila je probleme i na istoku. Nevreme koje je zahvatilo Sloveniju proširilo se i na Hrvatsku, a zahvatilo je i severni deo naše zemlje. Da li tornado iz Slovenije može doći i u Srbiju i kakvo nas vreme očekuje u avgustu otkrio je meteorolog Đorđe Đurić.

Kako je rekao gostujuću na TV Prva, na naše prostore stiže oluja tokom vikenda, ali nas avgust, koji je često i najtopliji mesec u godini, neće ostaviti bez sunčanih dana sa tropskim temperaturama.

Tropski dani, pa naglo pogoršanje vremena

- Iza nas je bio period sa veoma snažnim olujama. Vidimo da je bilo mnogo štete posebno u predelu Vojvodine. Nažalost, promenljivo vreme će se nastaviti. Nakon ovog promenljivog jutra sa slabom kišom već popodne stiže razvedravanje, što će biti uvod u vrelo vreme koje nas očekuje sutra i u petak, kada će temperatura ići preko 35 stepeni. Nažalost, vikend donosi naglo pogoršanje vremena - meteorolog kaže Đurić.

Đorđe Đurić
Đorđe Đurićfoto: TV PINK PRINTSCREEN

Jul mesec ostaće upamćen po superćelijskoj oluji, a Đurić ističe da je veoma rano prognozirati da li one mogu ponovo pogoditi Srbiju.

Evo šta nas čeka u subotu

- Uvek kada hladna vazdušna masa dođe na toplu podlogu, atmosfera zna burno da odreaguje i da stvori kumulonimbuse koji se odlikuju grmljavinom, mogu da stvore grad, da dođe do jakih olujnih vetrova. Takve pojave se očekuju i u subotu. Rano je prognozirati da li će biti superćelijska oluja, nekada je čak potrebno da prođe sama oluja da bismo videli koja je u pitanju. U svakom slučaju, treba da budemo oprezni, jer će svakako biti vremenskih nepogoda, u vidu obilnijih padavina, osetnog pada temperature i lokalne pojave grada - kaže Đurić.

Nagli pad temperature

Hladni talas, koji će zahvatiti našu zemlju tokom vikenda, imaće uticaj i na početak naredne sedmice. Prema rečima meteorologa Đurića, iako nas početkom nedelje očekuju dosta prijatnije temperature, biće malo ispod proseka za ovo doba godine.

- U nedelju ćemo imati desetak stepeni nižu temperaturu, već od ponedeljka znatno prijatnije i ugodnije vreme u skladu sa kalendarom. Ipak, temperatura će biti malo ispod proseka, oko 26 stepeni, oko 10. avgusta još jedan talas zahlađenja, na dan dva, da temperatura padne ispod 25 stepeni i onda kako se bližimo sredini meseca, sledi osetniji porast temperature. Moguće je da će nas tada zahvatiti novi, poslednji toplotni talas ove sezone. Rano je sada pričati o miholjskom letu, avgust nekada bude najtopliji mesec, sredinom očekujemo još jedan toplotni talas - kaže Đurić.

Ada Ciganlija
Ada Ciganlijafoto: Tamara Trajković

Navodi da je još uvek rano prognozirati da li će superćelijske oluje zahvatiti Srbiju i u avgustu.

- Superćelijska oluja, to je pojava koja je poznata. To je nažalost normalna pojava, sada dolazi sa severozapada, jer su Alpi bili područje odakle je počela. Njihova odlika je da traju nekada i više od 12 sati i da zahvati veliko područje. One su retke, bilo je slučajeva u prošlosti da je bilo takvih oluja. Rano je prognozirati da li će ih biti i u avgustu, one se mogu zabeležiti nekoliko sati ranije. Subota je dan kada se mogu očekivati te neke jače oluje, ali leto je deo godine kada se one kod nas pojavljuju - kaže Đurić.

Tornado iz Italije i Slovenije stiže do Srbije?

Vest da je Italiju i Sloveniju zahvatio tornado naterala je mnoge da se zapitaju da li će se ova pojava proširiti i na Srbiju. Đurić ističe da tornado na našim prostorima nije novina, ali da se ovoga puta ne može očekivati.

- Tornado u Srbiji ovoga puta ne. Ali ako se vratimo u prošlost bilo je slučajeva, ali znatno manjih dimenzija, sećamo se pre par godina u Pančevu i Jagodini. U Evropi tokom godine bude oko 100 tornada, znatno manje u odnosu na Ameriku. Slovenija i Hrvatska su juče bile pogođene jakim olujama, pojavilo se da ona ide i ka Srbiji, da taj sistem, ali ne u tom obliku. Vidimo da je on došao dosta oslabljen - kaže meteorolog Đorđe Đurić za "Prva" Tv.

Oluja je tokom večeri pogodila Sloveniju i Hrvatsku, dok je u Italiji snimljen tornado.

Bonus video:

02:18

OLUJNI FRONT MOŽE IMATI RAZORNU MOĆ KAO TORNADO, A MOŽE SE JAVITI U SRBIJI! Eksperti: To su orkanske brzine preko 100 km na čas

(Espreso / Blic / Prva tv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.