DA LI JE KONAČNO KRAJ TROPSKIM VRUĆINAMA I OLUJAMA? Ovo je detaljna prognoza za AVGUST!
Vrućina, Foto: Aleksandra Čolić

MENJE DRAMATIČNO?

DA LI JE KONAČNO KRAJ TROPSKIM VRUĆINAMA I OLUJAMA? Ovo je detaljna prognoza za AVGUST!

Neće biti paklenih vrućina koje su nas mučile u julu

Objavljeno:

Jul su obeležili talasi nepodnošljive vrućine i razorne superćelijske oluje, ali avgust će, čini se biti malo manje dramatičan.

Prvi dan avgusta biće pretežno sunčan i topao, s najnižom temperaturom od 14 do 19, a najvišom od 30 do 33 stepena. U toku noći na severu Vojvodine očekuje se kratkotrajni pljusak s grmljavinom, objavio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

I tako nekako izgleda prognoza za ceo avgust, koji će po sezonskoj prognozi RHMZ biti topliji i prosečno vlažan – trebalo bi da bude malo topliji od proseka, ali izgleda da neće biti paklenih vrućina koje su nas mučile u julu. A biće i „osveženja“.

Ada Ciganlija, Vrućine, vrućina, Leto
foto: Tamara Trajković

Vrućine i oluje

Ovih dana nam sledi rast temperature – najtoplije će biti u četvrtak i petak, 3. i 4. avgusta u celoj zemlji, a u subotu još u južnim i istočnim krajevima, uz maksimalne temperature od 34 do 38 stepeni.

Nagli pad temperature za 10 do 15 stepeni praćen kišom, pljuskovima, grmljavinom i pojačanim vetrom, koji se na severu i zapadu očekuje prvog dana vikenda, u toku noći ka nedelji i u nedelju tokom dana, 6. avgusta, proširiće se i na ostale krajeve, a u ponedeljak, 7. avgusta, postepeni prestanak padavina.

Operativni bilten RHMZ najavljuje da se i u periodu od 9. do 11. avgusta očekuju prolazna naoblačenja sa kišom mestimično ili lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom, pri čemu će postojati i uslovi za pojavu vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i nešto intenzivnijim padavinama.

„Superćelijske oluje moguće su sredinom avgusta, pošto očekujemo da druga i treća dekada sledećeg meseca budu s temperaturama iznad 35 stepeni“, rekao je nedavno Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Ada Ciganlija, vrućina, Leto
foto: EPA ANDREJ CUKIC

Prosečne temperature i padavine

„Očekuje se topao avgust, sa srednjom avgustovskom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem do +2 stepena. Srednja minimalna avgustovska temperatura vazduha biće od 22 do 24 stepena u nižim predelima, u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće od 30 do 32 stepena u nižim predelima, a u planinskim predelima od 19 do 25 stepeni. Broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom vazduha većom od 30 stepeni, u nižim predelima, biće od 10 do 15, u Beogradu 10, a na planinama do pet tropskih dana. Tokom avgusta se prognozira količina padavina prosečnih vrednosti u većem delu Srbije, dok se na krajnjem jugu očekuje suficit padavina“, piše u biltenu RHMZ za avgust, a Sovilj je dao i dodatno pojašnjenje.

„Prognozirana srednja maksimalna avgustovska temperatura je od 30 do 32 stepena. U pitanju je srednja temperatura što znači da će biti dana sa vrednostima ispod i sa vrednostima znatno iznad prosečnih. Prognozirano je i do 15 tropskih noći u nižim predelima“, rekao je Sovilj za Blic.

Kada je reč o količini padavina za avgust, kaže da treba očekivati da one budu u granicama normale, odnosno, da padne 50-70 mm, međutim, suficit ili višak padavina prognozira se za južne delove Balkanskog poluostrva i regiona i za jug Srbije, gde može da bude i nešto malo više od prosečnih količina.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.7ºC, a avgustovska suma padavina iznosiće oko 45 mm, navodi se u sezonskoj prognozi.

Iz dana u dan

Pogledajte i prognozu za avgust iz dana u dan koju je objavio Accuweather.

Prognza za avgust
foto: Printscreen/accuweather.com
04:02

OPASNOST PO ZDRAVLJE: BEZ OVOGA NE IZLAZITE NAPOLJE! Kardilog preoručuje mere zaštite, hidratacije i ishrane tokom letnjih vrućina

(Espreso/Nova S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.