JAVILI SE SRPSKI VATROGASCI IZ GRČKE: "Živi smo i zdravi", evo šta su još otkrili
Foto: EPA-EFE DAMIANIDIS LEFTERIS, EPA-EFE VASILIS PSOMAS, EPA-EFE GIOTA LOTSARI, EPA-EFE IKONOMOU VASSILIS

BRAVO

JAVILI SE SRPSKI VATROGASCI IZ GRČKE: "Živi smo i zdravi", evo šta su još otkrili

Čitav državni aparat ostaje u stanju pripravnosti jer je rizik od požara još visok u mnogim delovima zemlje.Čitav državni aparat ostaje u stanju pripravnosti jer je rizik od požara još visok u mnogim delovima zemlje.

Objavljeno:

Noć u Grčkoj protekla je bez naročitih problema za stanovnike Rodosa, Krfa i Magnezije u centralnom delu zemlje, ali to ne znači da ima opuštanja za vatrogasce.

Čitav državni aparat ostaje u stanju pripravnosti jer je rizik od požara još visok u mnogim delovima zemlje. Veoma visok novo upozorenja važi za šest regiona, regione Atike, Centralne Grčke, Peloponeza, Južnoegejskog i Severnoegejskog reona i Krita.

- Zbog velikog broja požara kao i veoma visokog rizika od požara (kategorija rizika 4), osoblje Vatrogasne službe na celoj teritoriji ostaje u opštoj pripravnosti, dok se nastavljaju patrole vazdušnog i morskog osmatranja, kao i patrole vatrogasnih, policijskih i vojnih snaga - saopštili su iz grčkog Ministarstva za klimatske krize i civilne poslove, preneo je "Katimerini".

U blizini Soluna nalaze se i srpski pripadnici vatrogasne jedinice. Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasne-spasilačke jedinice (SVS) Davor Vidović potvrdio je da se požari u Grčkoj smiruju i da je situacija nešto bolja nego prethodnih dana.

Vatrogasci
foto: Stefan Kojić, Facebook/Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Cres

Vidović je iz vojne baze u Volosu poručio da se vreme promenilo, pa nije vrućina kao prethodnih dana, kada ni tokom noći temperatura nije padala ispod 34 stepena, a snažan vetar promenjivog pravca pravio probleme i doprinosio širenju i rasplamsavanju požara.

- Trenutno je znatno mirnija situacija. Domaće snage su same u stanju da saniraju požare i mi smo u stanju pripravnosti da na poziv, u veoma kratkom vremenskom roku, izađemo i priključimo se gašenju požara da ne dođe do požara većih razmera - rekao je Vidović.

Dodao je da su sinoć imali onlajn sastanak sa predstavnicima civilne zaštite EU i vođama svih spasilačkih timova u Grčkoj i da je konstatovano da se situacija smiruje na Rodosu, Kritu, kao i u okolini Volosa, tako da je stanje znatno bolje nego što je bilo prethodnih dana.

Vidović kaže da je stanje u srpskom timu izuzetno i da su momci veoma raspoloženi i orni za rad.

- Imali smo malo predaha tako da smo uspeli da se pripremimo psihološki i fizički za nastavak napora. Svi smo živi i zdravi, i u sastavu našeg tima nalazi se i medicinski tim koji brine o zdravlju naših vatrogasaca, tako da smo spremni da reagujemo na teritoriji cele Grčke, pa i šire - poručio je Vidović.

Istakao je da je srpski tim pod komandom Civilne zaštite Grčke i da je formiran Štab međunarodnih snaga gde se donose odluke o angažovanju.

- Srpski tim ima pratioca u vidu oficira za vezu koji je kapetan Civilne zaštite Grčke i preko koga ide cela komunikacija i sve naredbe za naše angažovanje stižu iz tog štaba koji izdaje naredbe za pokret - objasnio je Vidović prenose Novosti pisanje Tanjuga.

Požar u Grčkoj, požar, grčka
foto: EPA-EFE DAMIANIDIS LEFTERIS, EPA-EFE VASILIS PSOMAS, EPA-EFE GIOTA LOTSARI, EPA-EFE IKONOMOU VASSILIS

Dodao je da je srpski tim spreman da ostane na terenu sedam do 10 dana koristeći svoje resurse, bez opterećivanja domaćina.

- Grci su velikodušan narod koji nam je pružio svu podršku za ostanak ovde. Obezbeđeni su nam ishrana i smeštaj u vojnoj bazi. Narod je veoma gostoljubiv, tako da dokle god postoji potreba, moći ćemo da ostanemo ovde - rekao je Vidović.

Naglasio je da je srpski tim opremljen veoma dobro i da ima znanje da izvrši intervenciju na bilo kom delu Evrope.

- U Turskoj smo radili na spašavanju posle zemljotresa, radili smo svuda u regionu i uvek možemo da reagujemo. Nimalo ne zaostajemo za drugim državama, čak smo navikli da radimo u prošlosti sa ograničenim resursima i da improvizujemo, što drugi nisu bili spremni. Naši momci su veoma maštoviti i mogu da urade mnogo stvari što drugi ne mogu na osnovu naše domišljatosti i improvizacije - zaključio je Vidović.

Bonus video:

00:29

Gašenje požara Grčka

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.