UPOZORENJE RHMZ ZA CELU SRBIJU: Evo gde se sutra očekuju PLJUSKOVI I GRAD, obavezno PROČITAJTE PAŽLJIVO
Pljusak, Foto: Beta / Dragan Gojić

vremenske nepogode

UPOZORENJE RHMZ ZA CELU SRBIJU: Evo gde se sutra očekuju PLJUSKOVI I GRAD, obavezno PROČITAJTE PAŽLJIVO

U subotu i nedelju upaljen žuti meteoalarm

Objavljeno: 20:56h

Poznati srpski meteorolog Ivan Ristič objavio je na svom Fejsbuk profilu vremensku prognozu za prvi deo avgusta, koju je započeo time da se afrički anticiklon vratio u Saharu. On je istakao da će Srbija da oseti njegov uticaj sredinom avgusta.

Kako meteorolog dalje navodi, najveći uticaj će na vremenske prilike u narednom periodu imati ponovo Azorski anticiklon, tačnije polje visokog pritiska iznad Atlantskog okeana. Kako ističe, položaj njegovog centra je iznad Azorskih ostrva, koja se nalaze zapadno od Španije i Portugalije.

- Talasi svežeg i vlažnog atlantskog vazduha kretaće se po obodu ovog anticiklona preko zapadne i srednje Evrope dalje na istok, izazivajući prolazna naoblačenja, osveženje, kišu, pljuskove, ali i lokalne nepogode praćene grmljavinom i gradom - stoji u objavi meteorologa Ristića.

Meteorolog Ristić u četvrtak je istakao da će narednih par dana biti prisutna kraća stabilizacija vremena, kao što smo danas mogli da osetimo tokom sunčanog i toplog dana, sa blagim porastom temperature.

U subotu i nedelju upaljen žuti meteoalarm

Na prostoru cele Srbije danas je bio na snazi žuti meteoalarm zbog visokih temperatura. Žuti meteoalarm označava da vreme potencijalno može biti opasno.

RHMZ je na svom sajtu naveo da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali da je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

U nedelju grmljavine, kiša, ali i visoke temperature

U nedelju je, kako upozorava RHMZ, skoro cela Srbija u narandžastom meteoalarmu i to zbog kiše, grmljavine i visokih temperatura, u zavisnosti od dela Srbije.

"Pljuskovi i grmljavina koji se u nedelju (30.07.) pre podne očekuju na severu Vojvodine, a od poslepodneva i u ostalim krajevima lokalno će biti praćeni gradom i jakim ili olujnim vetrom. Veća količina padavina (20 do 40 mm, lokalno i više) prognozira se u toku večeri, pre svega u zapadnoj Srbiji, a zatim i u regionu Šumadije, oblasti oko Zapadne i Velike Morave sa tendencijom premeštanja padavinske zone u prvom delu noći dalje na istok i jugoistok", stoji na sajtu RHMZ.

Vremenska prognoza, Pljuskovi, Grmljavina, Padavine, RHMZ
foto: Iljustracija, EPA-EFE/ LUKASZ GAGULSKI

Meteorolog Ristić takođe je najavio pljuskove tokom sutrašnjeg dana.

"U nedelju dolaze pljuskovi kiše, ponegde i nepogode - dobro poznata putanja Italija i Slovenija, zatim Hrvatska pa Bosna i Srbija", naveo je Ristić u novoj objavi.

Takođe, kako je istakao, kiša se na prostoru Srbije sutra očekuje na svakih šest sati.

RHMZ: Vreme je opasno!

- Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Vreme od sledeće nedelje

Što se tiče naredne nedelje, u ponedeljak, utorak i sredu se očekuju temperature do 30 stepeni Celzijusovih, ali, kako sada prognoze kažu, u četvrtak sledi skok na 36. podeok, koliko je prognozirano za Beograd, a u Nišu se očekuje i viša temperatura.

"Drugi deo naredne radne nedelje bonus tropski dani pred jače zahlađenje sa kišom, koje stiže sledećeg vikenda. U sredu, četvrtak i petak najviše dnevne temperature od 32°C do 37°C", stoji u objavi meteorologa Ristića za narednu nedelju.

Bonus video:

00:31

pljusak u Sarajevskoj

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.