ČUVENI PROFESOR IVETIĆ O SUPERĆELIJSKOJ OLUJI: Prognoze su CRNE, otkrio stvar koju do sad nismo znali
Superćelijska oluja, Foto: Zorana Jevtić

nevreme u srbiji

ČUVENI PROFESOR IVETIĆ O SUPERĆELIJSKOJ OLUJI: Prognoze su CRNE, otkrio stvar koju do sad nismo znali

Ivetić kaže da je, prema preliminarnim podacima, 2.000 hektara pretrpelo značajnu štetu u superćelijskim olujama

Objavljeno:

Superćelijska oluja, koja je obeležila prošlu nedelju, nosila je krovove i lomila grane. Ogroman broj stabala izvaljen je iz korena i leže tako, čekajući da ih neko skloni. Šteta još nije konačno popisana, ali je sigurno da će sanacija trajati godinama. Vladan Ivetić, profesor pošumljavanja na Šumarskom fakultetu, dao je savet šta da se učini kako bi prilikom neke naredne vremenske nepogode šteta na drvoredima u gradovima, ali i u šumama, bila manja.

Značajnu štetu pretrpelo 2.000 hektara

Ivetić kaže da je, prema preliminarnim podacima, 2.000 hektara pretrpelo značajnu štetu u superćelijskim olujama. Konačni podaci biće poznati tek za nekoliko meseci, ali je jasno da je Vojvodina pretrpela najveću štetu.

- Posledice ćemo svi osetiti, a ovo je situacija na koju ćemo morati da se naviknemo - ističe profesor Ivetić za RTS.

Objašnjava da ćemo zbog klimatskih promena imati učestalije i izraženije vremenske nepogode, vetrove, ekstremne temperature, a da je na nama da se adaptiramo na nove uslove.

Zameniti drveće staro 20, 30 godina, rešenje je u pošumljavanju

Šuma
Šumafoto: Profimedia

Profesor Ivetić je, komentarišući štetu na drvoredima u urbanim sredinama, rekao da treba zameniti drveće koje je 20, 30 godina staro i koje je obavljalo korisne funkcije, a koje mlado drveće ne može da nadomesti.

Rešenje je, kaže, u podizanju mešovitih drvoreda u gradovima i pošumljavanju koje će omogućiti veći diverzitet.

“I u gradovima kod osnivanja drvoreda, da idemo na drvorede od više vrsta, neke su na jedne izazove otporne, druge na druge“, rekao je Ivetić.

"Pravo čudo da niko nije nastradao u Košutnjaku"

Komentarišući slučaj Košutnjaka i otpor stanovništva prema sanitarnoj seči, Ivetić je rekao da je reč o opasnoj šumi i da je pravo čudo da tamo niko nije nastradao.

"Veliki je otpor stanovništva ka bilo kakvim intervencijama, vidimo to na planinama, gde imamo jednog stanovnika na kilometru kvadratnom, a postoji značajni otpor. Očiglednije je kad se seku sadnice u Bulevaru, ili Topčiderskom parku. Košutnjak je vrlo opasna šuma, ja sam prijatno iznenađen što niko nije nastradao. Upravo zbog velikog pritiska društva nema sanitarne seče, mera koje bi doprinele konstantnom smenjivanju generacija“, rekao je Ivetić.

Bonus video:

00:31

Nevreme u Beogradu

(Espreso/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.