OVO JE NAPAKLENIJI VIKEND NA GRANICAMA OVOG LETA: 5 je razloga za to, ne idite ako ne morate!
Granični prelaz, Foto: RINA

pik sezone

OVO JE NAPAKLENIJI VIKEND NA GRANICAMA OVOG LETA: 5 je razloga za to, ne idite ako ne morate!

Da su vikendi kritični za putovanje tokom leta, nije tajna

Objavljeno:

Superćelijska oluja koja je protutnjala Srbijom danima je bila glavna tema, a narednog vikenda i početkom naredne sedmice nas očekuje još jedna, ali na granicama i putevima kako u našoj zemlji, tako i ka omiljenim letnjim destinacijama srpskih turista!

Dakle, ako narednih dana planirate da krenete na put sopstvenim automobilom ili autobusom preko turističke agencije, posebno ka Grčkoj, bez obzira da li ćete izabrati opciju preko Severne Makedonije ili Bugarske, naoružajte se strpljenjem, spremite dovoljno vode i grickalica, pošto će biti gotovo nemoguće izbeći višesatno čekanje na granicama.

Milan Lainović iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) kaže za „Blic“ da smo ušli već u špic sezone i svaki dan je sada pik što se tiče saobraćaja.

- Prošle i ove nedelje velike su gužve i na granicama i velike su gužve i na naplatnim rampama i putevima. Ipak, evidentno je da nema velikih problema jer su svi putevi prohodni. Međutim, da je gužva jeste i veliki tranzit putnika je koji ide kroz Srbiju prema Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj.

Razlog 1: Vikend

Da su vikendi kritični za putovanje tokom leta, nije tajna. Uostalom, to smo već videli tokom juna i jula kada su stvarane kilometarske kolone, već na izlazima iz Srbije, i to ka Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, ali i podjednako ka Mađarskoj, Hrvatskoj, pa čak i Crnoj Gori.

- Kada su gužve na granicama u pitanju, pravilo je da nema pravila. Međutim, ako ikako možete izbegavajte putovanje vikendom jer tada može doći do velikih gužvi i višesatnog čekanja kako danju, tako i tokom noćnih sati - kažu dobro upućeni turistički radnici.

Gužve su neizbežne na izlazu iz Srbije, ali ništa manje i na primer na ulazu u Grčku, bez obzira na granični prelaz na koji se budete odlučili.

Granični prelaz, Preševo
foto: Uprava carine

Razlog 2: Kraj meseca

Pored vikenda, najveće gužve na putevima i graničnim prelazima su tradicionalno 1. i 15. u svakom mesecu, eventualno 10. i 20. jer tada dolazi do velikih smena turista, bilo da idu sopstvenim prevozom ili preko turističkih agencija. A predstojeći vikend je upravo takav slučaj.

Kako su jul i avgust dva udarna letnja meseca, jasno je da je glavni pik upravo na ovom “prelazu”, a pošto deo turista već počinje da se vraća sa mora, gužve su neizbežne u oba smera.

Tim pre što počinje čuveni “feragosto”, koji će posebno osetiti oni koji budu putovali kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, ali i zato jer mnogobrojni gastarbajteri iz Zapadne Evrope tek sada masovno kreću pre svega ka Turskoj, ali i Albaniji i Severnoj Makedoniji.

- Svi koji putuju uskoro ka Grčkoj moraju da znaju da ovi gastarbajteri sa Zapada najčešće biraju put kroz Bugarsku, te da dolazi do izuzetno velikih gužvi na srpsko-bugarskoj granici, na prelazu Gradina.

Razlog 3: Praznik

Vikend, kraj meseca, pa još i - praznik. Tri razloga za stvaranje “savršene oluje” na granicama. A upravo nas to očekuje ovog vikenda i početkom naredne nedelje.

Kada su neradni dani, a posebno produženi vikendi za građane Severne Makedonije u pitanju, uobičajeno je da veliki broj građana koristi to vreme za odlazak u Grčku, te se na granicama stvaraju velike gužve. Kako

I praznici su razlog za stvaranje gužve na granicama

Makedonci naredne srede 2. avgusta slave Ilinden, mnogi će praznik vezati sa vikendom, dobiti dodatne slobodne dane, tako da se zbog toga očekuju dodatne gužve kako na auto-putu kroz Severnu Makedoniju, tako i na samim graničnim prelazima.

Naredni neradni dan koji će doneti još jedan produženi vikend je Velika Bogorodica 28. avgusta, koja pada u ponedeljak.

Razlog 4: Pik sezone

Međutim, gužve ne treba očekivati samo na graničnim prelazima, već i na auto-putevima, i to već kroz Srbiju, i to u skoro svim pravcima, ne samo ka Severnoj Makedoniji. Naime, statistika pokazuje da su poslednji vikend u julu i prvi u avgustu datumi kada se po pravilu obaraju rekordi po broju automobila na naplatnim rampama!

U JP „Putevi Srbije“ potvrđuju da se zbog sezone godišnjih odmora i smene turista tokom predstojećeg vikenda, koji je jedan od najfrekventnijih u godini, očekuje povećan intenzitet saobraćaja na svim putnim pravcima.

- Intenziviran je rad na naplatnim stanicama, svi kanali za naplatu putarine, za distribuciju kartica i kanali za elektronsku naplatu putarine (ENP) su u funkciji 24 časa dnevno bez pauze – kažu u „Putevima Srbije“ koji će u realnom vremenu informisati javnost o zadržavanjima na naplatnim stanicama, prekidima u saobraćaju, stanju kolovoza, vremenskim prilikama i drugim neophodnim informacijama.

Dakle, nije isključeno da gužvi bude i na naplatnim rampama, kako u Srbiji, tako i u okolnim zemljama. Podsetimo, na putu do Grčke vas očekuje plaćanje pet putarina u Severnoj Makedoniji.

Gužva, Granica, Granični prelaz
foto: RINA

Razlog 5: Povratnici

Gužvi će u ovom periodu biti i zbog velikog broja putnika koji se vraćaju sa godišnjih odmora. Osim onih koji ostaju u zemlji, veliki broj vozača ide dalje, van granica naše zemlje i odlazi u inostranstvo preko Gradine i Horgoša.

Do sada su uglavnom, oko 80 odsto putnika, koji su prelazili granične prelaze Horgoš i Gradinu bili Turci u dolasku, a sada će biti u odlasku prema Austriji, Nemačkoj i drugim zemljama širom Evrope, ali osim Turaka i veliki broj naših građana se vraća u inostrastvo gde žive i rade.

- Počelo je prošlog vikenda, a sada ih se sve više vraća. Istovremeno se i tranzit u dolasku intenzivira – kaže sagovornik „Blica“ upućen u stanje na graničnim prelazima.

Alternativa Prohor Pčinjski

Na putu ka Severnoj Makedoniji skoro svi vozači idu na granični prelaz Preševo-Tabanovce. Ipak, nije isključeno da ovog vikenda ovde budu velike gužve, pa bi vam možda i bolje bilo da se uputite na prelaz Prohor Pčinjski - Pelince, gde se gotovo uvek odvija saobraćaj manjeg intenziteta.

Da bi stigli do njega, vozači treba da se isključe sa magistralnog puta Vranje-Skoplje na desetom kilometru u selu Davidovac, a potom da prate table sa oznakama za granični prelaz i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji je udaljen 30 kilometara.

granični prelaz
foto: AMSS KAMERE / printscreen

Alternativa Dojran

U julu i avgustu najveće gužve su na čuvenom Evzoniju, graničnom prelazu između Severne Makedonije i Grčke. Alternativa je Dojran, manji granični prelaz na kojem je po pravilu manje automobila. Do njega možete da dođete na tri načina:

Isključite se kod Demir Kapije, a onda starim putem preko Udova i Valandova stižete na Dojran (61 km).

Auto-putem do Smokvice gde se isključujete i idete preko sela Marvinci do Valandova i Dojrana (65 km).

Auto-putem do Đevđelije, gde se isključujete i vozite preko mesta Bogdanci do Dojrana (74km).

Ipak, upozoravamo da su ovu alternativu već mnogi turisti počeli da koriste, pa je prethodnih vikenda u julu i na Dojranu dolazilo do stvaranja kilometarskih kolona.

Cene benzina

Bugarska 1,30

S. Makedonija 1,34

BiH 1,34

Slovenija 1,45

Srbija 1,50

Crna Gora 1,54

Hrvatska 1,59

Grčka 1,90

NAPOMENA: Zemlja i cena litra benzina u evrima

Putarine u Srbiji

Beograd - Preševo 1.690

Beograd - Niš 1.020

Beograd - Dimitrovgrad 1.490

Preševo - Dimitrovgrad 1.180

Beograd - Šid 480

Beograd - Novi Sad 270

Beograd - Subotica 720

Beograd - Preljina 530

NAPOMENA: Deonica i cena putarine u dinarima

00:07

Granični prelaz Šid

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.