KO ĆE MOĆI DA VOZI KROZ HRVATSKU BEZ ČEKANJA NA NAPLATNIM RAMPAMA? Potpisan je memorandum
Naplatna rampa, Foto: Aleksandra Čolić

ENP

KO ĆE MOĆI DA VOZI KROZ HRVATSKU BEZ ČEKANJA NA NAPLATNIM RAMPAMA? Potpisan je memorandum

U Srbiji postoji oko 700.000 korisnika elektronskih tagova za naplatu putarine

Objavljeno:

Nedavno je potpisan memorandum o poslovnoj saradnji između "Puteva Srbije" i "Hrvatskih autocesta", kojim će biti omogućena integrisana naplata putarine na auto-putevima kroz dve zemlje.

Od septembra ove godine, vozači iz Srbije i Hrvatske moći će da prolaze naplatne rampe u obe zemlje bez čekanja. Podsećanja radi, početkom jula pokrenut je proces integrisane naplate između Srbije i Severne Makedonije.

„Imamo do sada više od 12.000 prekonfiguracija, pri čemu na dnevnom nivou oko 1.000. Od septembra ćemo imati to i sa Hrvatskom, tako da će svi oni koji imaju srpske tagove moći da bez ikakvih problema prolaze rampe u Hrvatskoj bez čekanja, i obratno“, rekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je dodao da upravo ovakvi projekti dokazuju da Srbija i Hrvatska zajednički mogu da rešavaju probleme i kreiraju budućnost, te izrazio uverenje da će i u narednom periodu dve zemlje raditi na novim zajedničkim projektima.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji oko 700.000 korisnika elektronskih tagova za naplatu putarine i više ih je nego onih koji plaćaju putarinu u gotovini.

Želja Vlade Srbije je da u ovom regionu uklonimo sve barijere koje je moguće ukinuti, dodao je Vesić, izrazivši uverenje u to da zajedno možemo da rešimo mnoge probleme i da omogućimo ljudima da komforno putuju kroz obe zemlje.

Boris Huzjan, direktor „Hrvatskih autocesta“, ocenio je da potpisivanje Memoranduma označava početak važne saradnje između srpskog i hrvatskog putarskog preduzeća, pri čemu ovaj sporazum ne znači samo interoperabilnost sistema naplate, već mnogo više.

On je dodao da će na ovaj način i hrvatska i srpska kompanija imati prilike da jedna drugoj prenesu znanje i iskustvo.

Bonus video:

01:28

ANKETA: Šta građani kažu o poskupljenju putarine (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.