POČINJE JEDINSTVENA NAPLATA PUTARINE: Sa srpskim TAG uređajima u Severnu Makedoniju od jula!
Putarina, Foto: Aleksandra Čolić

VAŽNO!

POČINJE JEDINSTVENA NAPLATA PUTARINE: Sa srpskim TAG uređajima u Severnu Makedoniju od jula!

Vesić je rekao da je sa kolegom iz Hrvatske razgovarao o širenju sistema elektronske naplate putarina i da se intenzivno radi na usaglašavanju TAG-ova

Objavljeno:

Jedinstvena naplata putarine u okviru projekta Otvoreni Balkan je završena i testirana, a očekuje se da predstavnici vlada Srbije i Severne Makedonije novi sistem početkom jula puste u rad, kažu za Euronews Srbija u Putevima Srbije.

Plan je da se elektronska naplata putarine - ENP kao savremeni model beskontaktnog plaćanja putarine uz upotrebu TAG-uređaja za odgovarajuću kategoriju vozila koje vozači kupe u Srbiji, omogući i u zemljama koje su u inicijativi "Otvoreni Balkan". Prvih dana jula sistem počinje da radi i u Severnoj Makedoniji, najavio je nedavno ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić u emisiji Euronews Centar.

"Definisali smo i usaglasili tagove, razmenili ključeve, radimo probe koje su uspešne. Svi srpski tagovi će važiti u Severnoj Makedoniji, kao što će i njihovi u Srbiji. Biće važno, oni koji žele da koriste Otvoreni Balkan tag, moraće da ga prebace na postpejd, odnosno da vežu tag za platnu karticu, pa će se prolaskom kroz druge zemlje naplaćivati sa njihove platne kartice", rekao je ranije Vesić.

U Putevima Srbije navode da je cilj da sve zainteresovane zemlje članice projekta 'Otvoreni Balkan' pristupe jedinstvenom WEB servisu za elektronsku naplatu putarine, razvijenom u JP 'Putevi Srbije', kako bi korisnici sa jednim TAG-uređajem prolazili kroz više različitih zemalja", kažu u tom preduzeću.

1 / 4 Foto: Aleksandra Čolić

Planirano širenje na još zemalja

Vesić je rekao da je sa kolegom iz Hrvatske razgovarao o širenju sistema elektronske naplate putarina i da se intenzivno radi na usaglašavanju TAG-ova.

"Mislim da ćemo u narednih nekoliko meseci moći to da ostvarimo. Na isti način se dogovaramo i sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, oni imaju dva preduzeća za puteve - sa oba preduzeća smo u završnoj fazi pregovora", rekao je on za Euronews Srbija.

U Putevima Srbije kažu da su svim zainteresovanim zemljama u regionu dostavili uslove pod kojima mogu pristupiti jedinstvenom WEB servisu za elektronsku naplatu putarine.

"Ukoliko zainteresovana strana prihvati uslove, sistem je u potpunosti spreman da podrži jedinstvenu naplatu putarine sa istim TAG uređajem", kažu u Putevima Srbije.

Pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine JP Putevi Srbije Darko Savić rekao je za Tanjug da sa Albanijom pokušavaju da pregovaraju već godinu i po dana.

"Oni su se javljali i uključivali na neke onlajn sastanke, ali je to 'zamrlo'. Više puta smo imali inicijativu, došli i do kabineta premijera Albanije, međutim, zaustavilo se sve na našim pokušajima, tako da nemamo odgovor sa njihove strane", rekao je Savić Tanjugu.

Naglašava da se u septembru očekuje povezivanje naplate putarine sa Hrvatskom, s obzirom da su, kako kaže, pregovori u punom jeku i u prvoj dekadi jula očekuje se dolazak direktori Hrvatskih autocesti, kada će se razgovarati o tehničkim aspektima povezivanja naplate putarine.

"Pošto smo se uhodali sa Severnom Makedonijom, mislim da će sve jako brzo da ide i sa Hrvatskom i da ćemo u septembru pustiti sistem u rad", zaključio je Savić.

Koje su prednosti web servisa Otvoreni Balkan?

Vozači viće neće morati da se zaustavljaju i dopunjavaju tagove na prodajni mestima, već će tag biti uvezan sa platnom ili debitnom bankarskom karticom. U Srbiji će se putarina naplaćivati u dinarima, dok će se u Severnoj Makedoniji naplaćivati u makedonskim denarima. Obračunavaće se po zvaničnom srednjem kurse obe zemlje.

Kada je reč o prednostima putnika od web servisa Otvorenog Balkana, uz prolazak sa istim TAG uređajem kroz više zemalja učesnica zajedničkog projekta povezivanja elektronske naplate putarine u regionu, u Putevima Srbije osim naplatu putarine bez dopune TAG uređaja i onlajn naplatu putarine sa registrovane platne debitne ili kreditne kartice, navode dnevni uvid u listing ostvarenih prolazaka i plaćanja i popust na putarinu.

"Uređaji za elektronsku naplatu putarine mogu se kupiti kod ovlašćenih distributera JP 'Putevi Srbije', kao i na prodajnim mestima JP 'Pošta Srbije', a uskoro i na prodajnim mestima ovlašćenih distributera za ENP", kažu u Putevima Srbije.

Objašnjavaju da registrovanjem TAG uređaja na web servis za elektronsku naplatu putarine i uz povezivanje platne kartice, korisnik ne mora da vrši dopunu TAG uređaja, kao i da je sistem elektronske naplate putarine kompatibilan u sve tri zemlje Otvorenog Balkana.

Postojeći uređaji za elektronsku naplatu putarine mogu se prekonfigurisati na OPEN BALКAN sistem na četiri prodajna mesta JP "Putevi Srbije", a u kratkom roku ova usluga će biti raspoloživa i u pojedinim poslovnicama JP "Pošta Srbije" i prodajnim mestima ovlašćenih distributera za ENP.

Dodaju da se cena putarine u Srbiji obračunava sa popustom od 6 odsto i automatski naplaćuje sa registrovane platne kartice.

Govoreći o planovima u Srbiji, navode da na svakoj naplatnoj stanici u našoj zemlji postoji mogućnost prolaska sa uređajem za ENP, a da JP "Putevi Srbije" sprovodi projekat proširenja 26 naplatnih stanica. Dodaju da je jedan od razloga proširenja povećanje broja kanala za ENP, kako bi se pogodnosti koje omogućava elektronska naplata putarine, koristile u punom kapacitetu.

Uputstvo za korišćenje TAG-ova

Vozači koji koriste ENP prolaze naplatnom saobraćajnom trakom kroz naplatnu rampu bez zaustavljanja. Transakcija se izvodi automatski, između uređaja za ENP, koji je smešten sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila i posebnog komunikacionog sistema kratkog dometa sa antenom instaliranog pored ENP naplatne saobraćajne trake.

Кorisnik elektronske naplate putarine je u obavezi da prati uputstvo za postavljanje i korišćenje uređaja za ENP.

Elektronsku naplatu putarine može da koristi svako pravno i fizičko lice koje zaključi ugovor sa JP "Putevi Srbije", odnosno kupi uređaj za ENP na nekom od ovlašćenih distributivnih mesta.

Uređaji za ENP su dostupni u prepaid i postpaid sistemu, u vidu već konfigurisanih ENP paketa.

"Elektronska naplata putarine kao moderan, finansijski isplativ način za plaćanje putarine, omogućava ugodniji, komforniji i brži prolazak kroz naplatne stanice plaćanjem bez zaustavljanja, bez korišćenja gotovine ili kartica", navode u Putevima Srbije.

Bonus video:

01:28

ANKETA: Šta građani kažu o poskupljenju putarine (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.