TUŽAN PRIZOR SA KANALA SEBEŠ: Plutaju mrtve ribe, Espreso otkriva ko je GLAVNI KRIVAC ZA OVU KATASTROFU! (FOTO)
Uginula riba, Foto: Facebook/Eko-Pančevački rit, AP Photo Nabil al-Jurani

nebriga o životnoj sredini

TUŽAN PRIZOR SA KANALA SEBEŠ: Plutaju mrtve ribe, Espreso otkriva ko je GLAVNI KRIVAC ZA OVU KATASTROFU! (FOTO)

Iako je ovo jezero pravo prirodno bogatstvo prestonice Srbije, pojedini građani ispuštaju fekalni otpad u kanal Sebeš, što je krajem juna imalo za posledicu pravi pomor riba!

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Između divljih ulica u Krnjači i Borči, malo dalje od glavnih puteva i pruge, skriveno je jedno ogromno beogradsko jezero, tačnije bara pod imenom Veliko blato.

Iako je ovo jezero pravo prirodno bogatstvo prestonice Srbije, pojedini građani ispuštaju fekalni otpad u kanal Sebeš, koji vodi do jezera, što je krajem juna imalo za posledicu pravi pomor riba!

"26. juna došlo je do naglog gušenja riba zbog temperaturnih razlika u kanalu Sebeš. Reagovalo je Ministarstvo zaštite životne sredine kome smo mi poslali prijavu. 5. jula je Ministarstvo pustilo obaveštenje, dok je 6. jula naložilo da pumpa ubacuje svežu vodu i na taj način je sprečeno dalje gušenje riba. Iznenađeni smo koliko su brzo reagovali." izjavio je za portal Espreso predsednik udruženja građana "Eko-Pančevački rit", Zoran Janković.

Prizor je bio zastrašujući, oko stotinu komada uginulih tolstolobika i šarana plutalo je na površini vode u kanalu Sebeš.

1 / 5 Foto: Foto: Facebook/Eko-Pančevački rit

Prema rečima Zorana Jankovića, glavni uzrok gušenja riba u Sebešu jesu nesavesni građani koji su ispuštali fekalne vode u sam kanal. To je za posledicu imalo podizanja mulja i nedostatak kiseonika za ribe.

"Uzrok gušenja riba u Sebešu jeste nedostatak kiseonika. Dosta su takođe uticale i fekalne vode. Nažalost, obični građani puštaju fekalne vode u sam kanal. Najveći problem je što je voda ustajala i digao se mulj zbog temperaturnih razlika i došlo je do gušenja ribe usled nedostatka kiseonika. Jedino rešenje je bilo ubacivanje sveže, Dunavske vode, što je Ministarstvo zaštite životne sredine i prihvatilo. Trenutno je rešen problem i nadam se da će tako biti i dalje", tvrdi Janković.

Kako kaže, da bi se ovaj problem rešio, neophodno je uvesti kanalizaciju. Razlog, jer oko devedeset odsto domaćinstava u naseljenim mestama ispuštaju fekalije iz svojih septičkih jama.

"Da bi se rešio ovaj problem, neophodno je da se uvede kanalizacija. 90 posto ljudi u divljim naseljima puštaju iz svojih septičkih jama, svoje fekalne vode u kanale. Dakle, oni su se svesno odlučili na uništavanje životne sredine. U Sebešu je uginulo oko 100 komada tolstolobika i šarana. Sebeš i Vizelj su inače spojeni kanali i u njima pored ovih riba živi i štuka, smuđ i bela riba", objašnjava Zoran Janković.

Inače, jezero Veliko blato jeste mesto za odmor mnogim pecarošima. Oni tu dolaze veoma često i uživaju u ribolovu. Međutim, oni su bili ti koji su prvi primetili da sa ribama nešto nije u redu i odmah su prijavili problem.

"Stanište Veliko blato je pravo životinjsko carstvo. Ima dosta riba, ali i ptica. Pecaroši ovde redovno dolaze da odmaraju i pecaju. U jednom trenutku primetili su kako veliki primerci riba na površini "zevaju", odmah su nas obavestili o toj katastrofi, a mi smo se obratili odgovarajućoj instituciji" priča Janković.

Iako bi uvođenje kanalizacije predstavljalo trajno rešenje ovog problema, trenutno se situacija drži pod kontrolom putem upumpavanja sveže Dunavske vode. Ali, postavlja se pitanje koliko je vremenski moguće plaćati, budući da su cene rada pumpe jako visoke.

"Rad jedne pumpe za 24 časa košta 120 hiljada dinara, a ukoliko se uključe dve pumpe to je 240 hiljada dinara, ali to bi trebao zagađivač da plaća, a ne da uzimate pare od pedeset domaćinstava za te stvari, mada i to bi bilo jako teško učiniti" zaključuje Zoran Janković.

Bonus video:

00:30

Pomor ribe u reci Skrapež: Otrovane mrene i klenovi u vodotoku prvo u blizini Kosjerića, a zatim i kod Požege

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.