U JADRANSKOM MORU SE POJAVILE DOSAD NEVIĐENE VRSTE RIBA: Jedna ima BODLJE NA GLAVI, a neke rastu i do METAR I PO
Riba, Foto: Printscreen/Youtube/MBARI (Monterey Bay Aquarium Research Institute)

morsko carstvo

U JADRANSKOM MORU SE POJAVILE DOSAD NEVIĐENE VRSTE RIBA: Jedna ima BODLJE NA GLAVI, a neke rastu i do METAR I PO

Jedna od njih je tzv. riba veverica koja može narasti do 61 cm dužine

Objavljeno:

Tokom 2022. i 2023. godine zabeležena je, po prvi puta, pojava nekih novih vrsta riba u Jadranskom i Sredozemnom moru.

Jedna od njih je tzv. riba veverica za koju portal Gorgonija.com piše da može narasti do 61 cm dužine, a karakterišu je dve duge bodlje na glavi. Može se naći na dubinama do 180 metara, a čest je posetilac područja koralnih grebena.

Ova riba rasprostranjena je na području Zapadnog Atlantika, u morima od Amerike i Bermuda do Brazila, uključujući Meksički zaliv, ali i duž obala Indije i Kariba. U Istočnom Atlantiku može se videti od ostrva Sao Tome i Gabona do Angole, Svete Helene i ostrva Ascesnsion, prenosi portal "N1".

Što se tiče Jadranskog mora, primerak ove vrste prvi put je ulovljen i snimljen u avgustu 2022. u plitkoj stenovitoj zoni WWF-ovog zaštićenog morskog područja Miramare u blizini Trsta. Ovo je i drugi put da se ova riba mogla videti u Sredozemnom moru, nakon ulova kod Malte 2016.

Gorgonija piše kako postoji veliki interes za ovom vrstom ribom te da bi njeni nalazi u Jadranskom i Sredozemnom moru mogli predstavljati primer unosa vrste putem brodskog transporta, odnosno putem balastnih voda.

Druga vrsta koja je prvi put viđena u Jadranu je tzv. riba gonič iglica koja može narasti do 150 cm dužine, a maksimalna zabeležena masa ove vrste je bila 6,4 kilograma. Glavne karakteristike vrste su odsudnost vertikalnih pruga na telu, prisutnost crne mrlje na repnom dršku ispred repnih peraja, istaknuti donji režanj repne peraje, zubi slične veličine i leva gonada kraća od desne.

Riba
foto: PrintScreen/ YouTube/ South China Morning Post

Može se naći širom sveta: od Crvenog mora i voda Južne Afrike i Persijskog zaliva, Francuske Polinezije, severno do Japana do voda Novog Južnog Velsa i Australije. Stanovnik je i zapadnog Atlantika, od SAD-a do Brazila, a u istočnom Atlantiku rasprostranjena je oko obala Kameruna, Liberije i ostrva Ascension te od Senegala do Gvineje i Zelenortskih ostrva.

Zabeležena je i njena pojava u Sredozemnom moru. Što se tiče Jadranskog mora, primerak ove vrste prvi put je ulovljen 16. juna 2022. godine. Reč je o odraslom mužjaku dužine 887 mm i težine 793 g koji je ulovljen na dubini od 10 metara na peščanom dnu kod Grada u Tršćanskom zalivu, najsjevernijem delu Jadranskog mora. Primerak je ulovljen mrežom siparom, a ovaj slučaj predstavlja primer lesepsijske migracije, piše Gorgnoija.com, a prenosi N1.

Bonus video:

00:27

Prva bionička kit-ajkula na svetu debitovala u Šangaju

(Espreso/Blic/Jutarnji list/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.