SUTRA OBELEŽAVAMO PETROVDAN, JEDAN OD NAJVEĆIH PRAVOSLAVNIH PRAZNIKA: Danas OVO OBAVEZNO uradite za svoje UKUĆANE
Petrovdan, Foto: SPC

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SUTRA OBELEŽAVAMO PETROVDAN, JEDAN OD NAJVEĆIH PRAVOSLAVNIH PRAZNIKA: Danas OVO OBAVEZNO uradite za svoje UKUĆANE

Postoji verovanje da na ovaj sveti dan Petar deli jabuke deci na onom svetu

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici, sutra 12. jula obeležavaju Petrovdan - praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

Sa ovim danom završava se petrovski post i to svetim pričešćem.

Običaji nalažu da se danas, uoči Petrovdana ubere po jedan cvet za svakog ukućana. Tako ubrani, pobiju se u zemlju, a onda ujutru se odlazi do tih cvetova i gleda se u njih: kome od ukućana cvet stoji pravo - biće zdrav, kome je klonuo - biće bolešljiv.

Postoji verovanje da na ovaj sveti dan Petar deli jabuke deci na onom svetu, pa se iz tih razloga ovaj dan ne jedu jabuke.

Verujući u ovo kazivanje, u prošlosti su se mnoge majke koje su izgubile decu uzdržavale od jedenja jabuka pre Petrovdana, iz straha da zbog toga na ovaj praznik njihovo dete na onom svetu neće dobiti jabuku.

Običaj je da se na Petrovdan pale velike vatre koje se zovu lile, kako bi se prizvala sreća i blagostanje.

Veruje se da sveti Petar drži ključeve od raja i da je postavio kovača na Mesec da ga okuje i sačuva za ljude. Nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) pripadaju njemu.

Žene na ovaj dan mese kolač od jabuka, koji se naziva Petrovača. U pripremi kolača učestvuju i deca, pa majke ovaj običaj smatraju jednim od najlepših.

1 / 5 Foto: Kurir/T.I.

Ko su bili Petar i Pavle?

Petar je rođen u mestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sledbenik.

"Ti si, Petre, stena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći", kaže Jevanđelje po Mateju.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovedao je veru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gde je dva puta boravio. Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani. Za vreme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: "Savle, Savle, zašto me progoniš", nakon čega je oslepeo. Savle je tri dana bio slep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Uzevši ime Pavle, od reči "paulus" što znači mali, propovedao je hrišćanstvo na većem području Mediterana. Dvanaest poslanica svetog Pavla čini deo Novog zaveta.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet na krst naopačke. Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno - Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Bonus video:

01:32

SENZACIONALNO OTKRIĆE U SREMSKOJ MITROVICI Pronađeno 180 grobova i crkva stara 9 vekova MAĐARSKI IZVOR UPUĆUJE NA OVU SVETITELJKU

(Espreso / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.