SUTRA JE VELIKI PRAZNIK! Evo kako se pripremaju u Loznici, deca se raduju ovom OBIČAJU: Zbog ovoga je VAŽAN
Loznica uoči Petrovdana, Foto: Kurir/T.I.

TRADICIJA

SUTRA JE VELIKI PRAZNIK! Evo kako se pripremaju u Loznici, deca se raduju ovom OBIČAJU: Zbog ovoga je VAŽAN

Neki prodavci uklopili su se u trend poskupljenja pa lile koštaju od 250 do 300 dinara

Objavljeno: 21:21h

U skladu sa tradicijom uoči praznika Petrovdana, u utorak uveče, od 20 sati kod stare Pokrovske crkve biće upaljene lile, ali i na više mesta u lozničkom kraju. To veče svečano će biti otvoren i ovogodišnji šestodnevni "Lila-Lo" festival, koji priređuje Turistička organizacija grada Loznice (TOGL), posvećen običaju lilanja.

Prodavci lila već su se rasporedili na više lokacija u gradu, a kao i prethodnih godina ima ih i na mostu kod zelene pijace. Neki prodavci uklopili su se u trend poskupljenja pa lile koštaju od 250 do 300 dinara, mada ima i onih kojih ih cene 200, koliko su bile najskuplje uoči prošlog Petrovdana. Kažu da je ponuda dobra i da pravu navalu očekuju sutra.

Petrovdan, Lilanje
foto: Kurir/T.I.

- Uglavnom su kupci roditelji, bake i deke. Deca vole lilanje, a neka dobiju i po pet pa i deset lila jer im ih kupuje ne samo ukućani već i familija, komšije, prijatelji. Zbog toga neki prave i po hiljadu lila i sve uspeju da prodaju – rekao je danas jedan od prodavaca.

U lozničkom kraju lile se pale na mestima gde se narod okuplja, raskrsnicama, uzvišenjima, ledinama, tamo gde ima dovoljno prostora da se bezbedno okreće što više lila i da se njihov plamen vidi što dalje. Ovom običaju najviše se raduju deca, ali se lilanja dohvate i tinejdžeri pa i nešto starije osobe. Lile se prave tako što se osušena kora divlje trešnje ili breze stavlja na drveni štap, a običaj simbolizuje vremena kada su hrišćani bili progonjeni. Već više od decenije Crkvena opština staroloznička u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice organizuje zajedničko paljenje lila. Minulih godina tada se okupljalo i više od 500 dece u pratnji roditelja, a od 2018. godine TOGL organizuje festival "LilaLO", nazvan po lilama.

Petrovdan, Lilanje
foto: Kurir/T.I.

Prognoza kaže da će vreme biti lepo narednih dana pa se očekuje da i ove godine bude upaljen veliki broj petrovdanskih lila širom lozničkog kraja.

01:20

30 GODINA OD KRVAVOG MASAKRA! U Zalazju održan pomen Srbima ubijenim na Petrovdan 1992.

(Espreso/Kurir.rs/T.I.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.