"VELIKI JE RIZIK, DO OVOG UZRASTA NIKAKO": Pedijatar Milićević otkrio kada BEBU možete voditi na MORE!
Saša Milićević, Foto: KURIR TELEVIZIJA

OBRATITE PAŽNJU!

"VELIKI JE RIZIK, DO OVOG UZRASTA NIKAKO": Pedijatar Milićević otkrio kada BEBU možete voditi na MORE!

Ističe da je veoma važno voditi računa da dete ne dehidrira

Objavljeno:

Novopečeni roditelji sve češće postavljaju pitanja na društvenim mrežama kada je pravo vreme da beba ide na more i duži put. Pedijatar dr Saša Milićević kaže da bebe do šest meseci ne bi trebalo da idu na duže putovanje!

- Mislim da ne treba žuriti sa tim, nije jednostavno gajiti bebu na moru i nije poželjno da deca do šest meseci idu na duži put i na more. Može, ali postoji rizik da beba izgori, dobije sunčanicu ili neku infekciju. Ako se putuje kolima preti opasnost od toplotnog udara, a ako se uključi klima preti opasnost da se beba prehladi, s obzirom da je kod beba nedovoljno rzavijen termoregulacioni centar - objašnjava dr Milićević.

Beba / Ilustracija
Beba / Ilustracijafoto: Ilustracija, EPA-EFE/ Attila Balazs

On dodaje da je najvažnije voditi računa na odmoru da deca i starije bebe ne izgore i da sunčevi zraci ne oštete kožu.

- Izbegavati najtopliji deo dana, ujutru do 10 sati i popodne posle 17 može se boraviti na plaži, ali i tada deca moraju biti namazana maksimalnim zaštitnim faktorom. Važno je mazati decu nakon svakog izaska iz vode. Nije loše kupiti im mali bazen napuniti ga vodom i staviti suncobran i da dete tu boravi - savetuje dr Milićević.

Ističe da je veoma važno voditi računa da dete ne dehidrira.

- Deca su sklona tome i treba im stalno nuditi vodu. Takođe treba voditi računa i o vidu, ako je dete dovoljno veliko trebalo bi da nosi naočare za sunce. Neophodno je da deca nose zašititne šeširiće, naročito kada su u vodi. Isto tako ne treba preterivati u hrani, treba izbegavati jaku hranu, a svakako je dobro da deca jedu supu - napominje sagovornik Kurira.

Bonus video:

03:44

OVAJ VIRUS UGLAVNOM NAPADA BEBE! Pedijatar: Glavni simptom je ubrzano disanje ČIM SE PRIMETI TREBA ODMAH IZOLOVATI DECU!

(Espreso / Kurir.rs/ M. B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.