MALIŠANI U BEOGRADSKOM VRTIĆU SU ZARAŽENI GLISTAMA, A KOLIKO TO MOŽE BITI OZBILJNO? Pedijatar razrešio nedoumice
Saša Milićević, Foto: TV PRVA/SCREENSHOT

RODITELJI, PAŽNJA

MALIŠANI U BEOGRADSKOM VRTIĆU SU ZARAŽENI GLISTAMA, A KOLIKO TO MOŽE BITI OZBILJNO? Pedijatar razrešio nedoumice

Pedijatar navodi da se infekcija prenosi veoma lako, preko kontaminiranih i prljavih igračaka, preko odeće, u toaletu

Objavljeno:

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje potvrdili su da je u jednom beogradskom vrtiću 10 mališana zaraženo glistama i da su naložene sve mere dezinfekcije. Pre svega nema mesta panici jer je u pitanju jedan vrtić, ne više njih, a ovo je od početka godine osma epidemija zaražavanja glistama, saopšto je Zavod.

Dr Saša Milićević, pedijatar rekao je za Pink da je ova crevna infekcija srećom bezopasna i nikad nije bilo nekih težih slučajeva, i niko nije umro od tih parazita.

- To je zapravo jedan parazit koji se nalazi u ljudskom organizmu, koji živi u našem organizmu. Kod dece su to najčešće male gliste, a postoji i velika dečija glista, razlika između njih je samo u veličini - rekao je pedijatar.

On je naglasio da se bolest javlja uglavnom usled slabije higijene ruku.

- Infekcija se prenosi prljavim rukama, jajima parazita. Deca se naravno igraju u pesku koji nije više čist kao nekada, dodiruju različite stvari i na taj način unesu jaja parazita koja se razvijaju u našem organizmu. Kasnije ženka dolazi u taj perianalni deo gde polaže jaja i tu se pojave ti simptomi svraba - kaže doktor.

1 / 3 Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, deca zaista imaju muku noću, nekada teže spavaju imaju slabiji apetit, a može da ih i jako svrbi guza.

Pedijatar navodi da se infekcija prenosi veoma lako, preko kontaminiranih i prljavih igračaka, preko odeće, u toaletu.

- Ako jedno dete u porodici ima gliste, onda je najverovatnije da i ostali članovi porodice imaju gliste, to se dosta lako prenosi - naveo je doktor.

Kako je rekao, ukoliko i dođe do zaražavanja ovom crevnom infekcijom, i ako se desi da dete ima gliste, rešenje postoji.

- Infekcija se vrlo lako leči, postoji lek koji se daje tri dana, nekada je potrebno to da se ponovi za 15 dana. Recimo i beli luk je dobar, a postoje različiti prirodni preparati koji su efikasni - navodi doktor i dodaje da postoje i klasični lekovi, manjoj decu daje se sirup, a za starijima i odraslima tablete.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.