PREPOZNAJTE DOK NE BUDE KASNO: Ovi znakovi ukazuju da imate PARAZITE U CREVIMA!
Ako imate neke od ovih simptoma, obavezno posetite lekara!, Foto: Profimedia

BUDITE OPREZNI

PREPOZNAJTE DOK NE BUDE KASNO: Ovi znakovi ukazuju da imate PARAZITE U CREVIMA!

Infekcije glistama, crvima ili trakavicom mogu dovesti do ozbiljnih problema, a evo kako prepoznati da su vam paraziti u crevima!

Objavljeno:

Crevni paraziti, poput Ascarisa (čovečje gliste), trakavice ili crva, vrlo su česte infekcije, koje se mogu dogoditi svakome. Ipak, određeni faktori povećavaju rizik, poput plivanja u zagađenoj vodi, nefiltrirana voda za piće ili loša higijena.

Crevni paraziti relativno se lako leče uz pomoć lekova, a povećanom higijenom može se sprečiti dalje širenje.

Osobe s crevnim parazitima mogu iskusiti probavne promene, uključujući gubitak apetita ili im hrana može uzrokovati mučninu.

Ako je reč o velikom broju parazita, creva mogu biti blokirana, što može uzrokovati zatvor. Takođe može doći do proliva, uz prisutnost krvi. Odrasli crvi mogu biti prisutni u izmetu.

Infekcija trakavicom može uzrokovati bolove i grčeve u području stomaka. Takođe mogu da izazovu bolove u mišićima i slabost, kada paraziti migriraju kroz telo. Osobe sa trakavicom mogu razviti alergijske reakcije na koži kao što su otok, crvenilo ili osip, ukoliko se larve ugrade u kožu.

Infekcija glistama može uzrokovati svrab oko anusa, posebno noću. Žene zaražene glistama mogu imati svrab i bolove u području genitalija i urinarnog trakta, a teže infekcije mogu dovesti do upale karlice.

Zaraženi Askarisom mogu iskusiti teškoće u disanju. Ako parazit napadne pluća, oboleli može imati česte napade kašlja. Mogu da osećaju i bol kod dubokog disanja i da otežano dišu tokom kod telesnih aktivnosti ili vežbanja.

Mala deca zaražena Askarisom mogu imati problema s rastom i razvojem.

Odrasli inficirani glistama, trakavicom ili Askarisom mogu takođe da gube na težini.

Crevni paraziti mogu da se spreče pijenjem filtrirane vode, plivanjem u bazenima u čiju se vodu stavlja hlor, pažljivom higijenom, posebno nakon kontakta sa izmetom.

Infekcije se leče prepisanim lekovima, a posebno je važno da se brine o čistoći peškira, posteljine i odeće sa kojima inficirani dolaze u kontakt.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.