AKO KOLIMA IDETE NA MORE, IMAJTE NA UMU I OVO! Evo koja je PROCEDURA ukoliko dođe do SUDARA U INOSTRANSTVU!
Pomoć na putu, Foto: Printscreen/Youtube/TotalEnergies Serbia

važno!

AKO KOLIMA IDETE NA MORE, IMAJTE NA UMU I OVO! Evo koja je PROCEDURA ukoliko dođe do SUDARA U INOSTRANSTVU!

Bilo u saobraćaju u Srbiji ili inostranstvu, opreznost se podrazumeva, ali ne bi bilo loše da znate koja je procedura ukoliko ipak do nezgode dođe

Objavljeno:

Noćna mora svakog vozača je mogućnost da doživi saobraćajnu nezgodu u inostranstvu. Takva stvar je sama po sebi neprijatna ma gde da se dogodi, ali i pomisao da možete biti učesnik nekog sudara u zemlji čiji jezik ne poznajete momentalno izaziva stres.

Bilo u saobraćaju u Srbiji ili inostranstvu, opreznost se podrazumeva, ali ne bi bilo loše da znate koja je procedura ukoliko ipak do nezgode dođe.

Trougao
Trougaofoto: Printscreen/Youtube/TotalEnergies Serbia

Prema uputstvu AMSS-a osnovna pravila vezana za redosled radnji obezbeđenju lica mesta kao i spasavanju povređenih i pozivanju broja 112 (unificirani broj saobraćajne policije i Hitne pomoći u svim zemljama EU) važe gde god da se nalazite i ona podrazumevaju sledeće:

  • U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.
  • Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode.
  • Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".
  • Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m. Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza. U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
  • Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.
  • Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

U mnogim zemljama EU je zakonski dovoljno samo popuniti Evropski izveštaj i sva prava osiguranika će biti ispunjena. Međutim, obzirom na to da postoji verovatnoća da u nekim zemljama Evrope šteta u slučaju samo ako se popuni Evropski izveštaj, neće biti nadoknađena strancu, savet je da svakako kada ste van Srbije, u slučaju saobraćajne nezgode obavezno pozovete na uviđaj policiju.

Bonus video:

00:18

Motor mu ispao na sred puta puta a auto produžio: Nesvakidašnji udes na obilaznici oko Beograda

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.