PRED NAMA JE 7 TROPSKIH DANA: Temperatura ni NOĆU neće padati ispod 20 STEPENI!
Ada Ciganlija, Foto: Emilija Jovanović

TOPLOTNI TALAS

PRED NAMA JE 7 TROPSKIH DANA: Temperatura ni NOĆU neće padati ispod 20 STEPENI!

Leto ove godine u Srbiju stiglo je nešto kasnije

Objavljeno: 09:49h

Uspostavljanje anticiklona iznad centralne Evrope od petka pa sve do kraja sledeće nedelje doneće nam pravo letnje vreme, rekla je meterološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković i dodaje da s obzirom da je pred nama u nizu skoro sedam tropskih dana, možemo slobodno da kažemo i da je na pomolu prvi toplotni talas ove godine.

Kako objašnjava novi talas nestabilnosti koji je početkom ove nedelje obuhvatio našu zemlju polako se završava. Gojković navodi da nas još danas očekuje promenljivo, toplo i nestabilno vreme, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, mestimično s kišom i pljuskovima.

"Kao i prethodnih nekoliko dana vreme će biti sparno i zagušljivo, pogotovo u drugoj polovini dana kada će temperatura dostizati svoju maksimalnu vrednost. RHMZ je izdao žuti meteoalarm, najniži stepen upozorenja, te će padavine biti slabe i uglavom kratkotrajne, a najviše ovih lokalnih oblaka očekuje se u centralnim i južnim predelima. Temperatura će se kretati malo iznad proseka, dakle od 28 do 31 stepen Celzijusa", rekla je Gojković.

Što se vikenda tiče, Gojković navodi da će on biti sunčan, ali se može shvatiti i kao najava za jako toplu narednu nedelju.

"Prvi dan vikenda obeležiće vedro i sunčano vreme. Severozapadni vetar povremeno će biti i pojačan što će uzrokovati blaži osećaj svežine. Iako će biti potpuno vedro osetnijeg otopljenja neće biti upravo zbog severozapadnog vetra koji će duvati tokom celog dana. U najtoplijem delu dana očekuje se od 29 do 32 stepena. Slično vreme nas očekuje i u nedelju. Temperatura će se kretati oko 32 stepena, a vetar više neće donositi efekat hlađenja jer će intenzivno zagrevanje tla već u nedelju zagrejati i prizemni sloj atmosfere", kaže ona.

1 / 7 Foto: Emilija Jovanović

Kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje?

Gojković kaže da će početak nove radne nedelje doneti pravo letnje vreme, koje će ovih dana zapravo biti gotovo tokom cele nedelje, pa zbog toga savetuje oprez zbog UV zračenja.

"Na nebu iznad Srbije oblaka skoro i da neće biti. Upravo će zbog toga UV indeks prelaziti vrednost 10 i 11 što znači da je UV zračenje veoma opasno. Od 10 pa sve do 17 časova napolje nemojte izlaziti bez zaštitnog UV faktora, kao ni bez šešira i naočara za sunce. Maksimalna temperatura će već u ponedeljak dostizati 34 stepena", kaže ona.

Gojković navodi da nas od utorka pa sve do kraja nedelje očekuje se veoma stabilno i sunčano vreme sa trendom porasta, kako jutarnje tako i dnevne temprature.

"Već u utorak temperatura tokom noći neće pasti ispod 20 stepeni, pogotovo u gradskim sredinama. Uzrok vrelih letnjih noći u gradovima je intenzivno zagrevanje asfalta i betonskih površina koje tokom dana upijaju toplotu, a noću je oslobađaju", kaže ona i dodaje da je inače ovaj fenomen poznat kao "Urbano ostrvo toplote".

"Ovaj fenomen osim vrelih noći uzrokuje i to da i dnevne temperatura budu za skoro pet stepeni više u odnosu na manje urbane sredine u neposrednoj blizini gradova. Tako će minimalna temperatura tokom većeg dela naredne nedelje biti od 20 do 26 stepeni, dok će tokom dana sredinom nedelje lokalno biti i do 37.podeljka", kaže Gojković.

Ona dodaje da s obzirom da je pred nama skoro sedam tropskih dana, možemo slobodno reći da je na pomolu prvi toplotni talas ove godine.

"Trenutni prognostički modeli najavljuju prolazno naoblačenje krajem naredne nedelje, međutim osetnijeg zahlađenja za sada neće biti", kaže ona.

Gojković objašnjav da se toplotnim talasom naziva period kada maksimalna dnevna temperatura tri dana za redom prelazi 35 stepeni Celzijusa, odnosno kada je temperatura duži period dostiže vrednosti koje su ekstremno iznad normale.

"Iako smo dugo čekali tople i sunčane dane, nagli porast temperature i duži periodi tropskih dana mogu uticati na osobe sa hroničnim tegobama. Osećaj pospanosti i zamora osetiće meteoropate te se preporučuje oprez prilikom svakodnevnih aktivnosti, pogotovo ukoliko duže vremena provodite napolju", rekla je ona.

1 / 4 Foto: Aleksandra Čolić

Kakvo je leto pred nama?

Leto ove godine u Srbiju stiglo je nešto kasnije, ali će se duže i zadržati. Očekuje se da će biti toplo, nestabilno i vlažnije od proseka, dok će tropski talasi povremeno prekidati prodor hladnije vazdušne mase.

Gojković navodi da će tokom ovog leta prvi meseci biće hladniji i vlažniji, dugotrajna stabilizacija vremena očekuje se krajem avgusta, dok će septembar biti topliji. Takođe, ovog leta možemo da očekujemo i po nekoliko toplotnih talasa.

Prognostički modeli trenutno pokazuju da će jul biti sličan junu, što znači da će temperatura biti oko proseka, a ponegde i češće ispod proseka za par stepeni. Prema dugoročnoj porgnozi RHMZ-a, u većem delu Srbije jul će biti prosečno topao i prosečno vlažan i prosečan.

"U većem delu Srbije srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće u granicama proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 28.9 stepeni Celzijusa", navode iz RHMZ-a.

Što se padavina tiče, Gojković kaže da ih tokom jula možemo očekivati na nedeljnom nivou.

"Neće biti kao u junu, kada je svakog drugog dana padala kiša. Imaćemo pet ili šest dana mirnog i stabilnog vremena, a onda kišu koja će trajati dva dana. To će uglavnom biti pljuskovi praćeni grmljavinom, neće biti prodora ciklona kao što je to bio slučaj pre par dana, imaćemo lokalnije padavine", rekla je Gojković i dodaje da se za jul predviđaju i toplotni talasi.

Za avgust, ona navodi da možemo da očekujemo dugotrajniju stabilizaciju vremena, koja će značiti par dana sunca, a zatim par dana kiše. Kako navodi RHMZ, u avgustu nas očekuju toplotni talasi.

"Srednja maksimalna i minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka", naveli su iz RHMZ-a.

Bonus video:

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.