PRED NAMA NAJTOPLIJI DEO LETA, TEMPERATURE ĆE BITI EKSTREMNE, EVO DOKLE ĆE IĆI: Čubrilo objavio NAJNOVIJU PROGNOZU
Leto u Srbiji, Foto: Emilija Jovanović

SPREMITE SE

PRED NAMA NAJTOPLIJI DEO LETA, TEMPERATURE ĆE BITI EKSTREMNE, EVO DOKLE ĆE IĆI: Čubrilo objavio NAJNOVIJU PROGNOZU

Marko Čubrilo objavio prognozu za naredne dane, ovo čekamo već nedeljama

Objavljeno:

Upozorenja RHMZ su i dalje na snazi, međutim Marko Čubrilo je upravo objavio prognozu za naredne dane kakvu čekamo već nedeljama – nakon nestabilnog perioda čeka nas duži niz pravih letnjih dana.

„Danas i sutra su i dalje mogući lokalni pljuskovi, posebno sutra nad središnjim i istočnim delovima regiona kada će se preko nas premestiti vrlo slab hladan front. Nad velikim delom regiona će se zadržati suvo vreme ili će padavina biti veoma malo, ali tamo gde se razvije jak kumulonimbus za kratko vreme može pasti i oko 30mm taloga. Danas vetar slab do umeren, a sutra na kratko i pojačan severozapadni, dok će sutra duž obale Jadrana uz vrlo retke pljuskove biti prolazne bure. Sutra malo svežije uz maksimume od +20 do +27,a na jugu i priobalju i do +31 stepen Celzijusa. Od subote počinje duži topao i stabilan period“, napomenuo je.

„Za sam vikend pretežno sunčano i toplo ali još bez velikih vrućina. Noći još dosta prijatne (osim na obali Jadrana), a dani sve topliji i u nedelju bi maksimum lokalno već mogao biti i oko +32, a na jugu regiona i oko +34 stepena Celzijusa.

Tokom većeg dela sledeće nedelje dominiraće polje anticiklaona, dok će se preko zapadne i severozapadne Evrope premštati serija ciklona i frontalnih poremećaja. Ovakva sinoptika je sušta suprotnost one koja nam je u junu donela relativno sveže i kišovito i vreme i tipična je za leto na jugu Evrope. Do noći ka petku se očekuje pretežno sunčano i svakim danom sve toplije tako da će od srede maksimumi biti između +30 i +37, a lokalno i oko +38 stepeni Celzijusa. Na planinama naravno malo svežije ali i tamo toplo. Noći će takođe postati neugodno tople uz minimume koji će se često zadržavati iznad +20 stepeni Celzijusa, a u većim gradskim sredinama i preko +25 stepeni Celzijusa te noćnog osveženja neće biti.

Oko 14.07. mali deo vlažnog vazduha bi mogao preći Alpe što bi na severu regiona moglo usloviti jaku, lokalnu, destabilizaciju atmosfere uz pojavu snažnih grmljavinskih pljuskova i grmljavinskih oluja. Oko tog datuma bi moglo i malo osvežiti, posebno na severu regiona te bi se maksimumi kretali od +28 do +35 stepeni Celzijusa.

Do oko 17.07. bi verovatno ostalo veoma toplo, na severu uz moguću pojavu jakih, lokalnih, nestabilnosti. Što se tiče nekog konkretnijeg osvežanja njega za sada tek oko 18.07. nazire GFS ansmable niz ali to je jako dalek period i promena će sigirno biti“, navodi Čubrilo i svoju prognozu sumira: „Pred nama je najverovatnije najtopliji deo leta uz ekstremno visoke temperature vazduha koje će se povremeno kretati i oko +38 stepeni Celzijusa, što je znatno iznad proseka.“

Pa, ako možete da uzmete odmor „na bum“ – čini se da je ovo pravi trenutak, budući da nam je ranije najavljeno malo čudno leto 2023.

Bonus video:

03:09

EVO KADA VAM JAKNE VIŠE NEĆE TREBATI! Nedeljko Todorović do detalja otkrio kakva nas VREMENSKA PROGNOZA OČEKUJE U FEBRUARU

(Espreso/ Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.