LUCIFER VREBA IZA ĆOŠKA, TEMPERATURA ĆE IĆI DO 35 STEPENI: Meteorolog Sovilj otkrio kada je KRAJ kišnog PERIODA!
Visoka temperatura / ilustracija, Foto: RINA

VREMENSKA PROGNOZA

LUCIFER VREBA IZA ĆOŠKA, TEMPERATURA ĆE IĆI DO 35 STEPENI: Meteorolog Sovilj otkrio kada je KRAJ kišnog PERIODA!

Sovilj kaže da su za ovo doba godine karakteristične situacije da u jednom mestu i jednom danu, padne količina kiše koja je prosečna za ceo mesec

Objavljeno:

Meteorolog Slobodan Sovilj izjavio je danas da će se kišna epizoda koja sledi završiti u petak, nakon čega sledi stabilizacija vremena i najtopliji deo dosadašnjeg leta, sa maksimalnim temperaturama između 32 i 35 stepena.

On je rekao da bi današnji grmljavinski razvoj trebalo da bude najizraženiji na zapadu i jugozapadu Srbije, u poslepodnevnim satima, u toku večeri i noći pljuskovi i grmljavine biće intenzivnije na području Vojvodine, a u toku sutrašnjeg dana i u svim ostalim krajevima.

Kako je objasnio, s obzirom na to da su pljuskovite padavine izuzetno neujednačene po intenzitetu čak i na veoma malim udaljenostima, količina padavina će biti promenljiva, međutim, u zoni najintenzivnijih pljuskova može pasti između 20 i 40 litara kiše po kvadratnom metru za kratko vreme, po negde čak i više, uz pojavu grada koji često prati najintenzivnije pljuskove.

Ističe da je sada mnogo manji pritisak na vodotokove nego u maju i junu, zato što su u tom periodu, kako navodi, padavine bile svakodnevne i često veoma intenzivne, kada je na dnevnom nivou bilo količine kiše po 30, 40 ili 50 litara po kvadratnom metru, pa su se tako intenzivne padavine na određenim lokacijama ponavljale svakog trećeg ili četvrtog dana, uglavnom u krajevima južno od Save i Dunava.

- Sada je povoljnija situacija, padavine su ipak odvojene dvodevnim ili trodnevnim kratkotrajnim stabilizacijama, tako da je definitivno manji pritisak na vodotokove, ali i dalje treba biti na oprezu zbog manjih bujičnih vodotokova i zbog mogućnosti da količina padavina od 30-40 litara po kvadratnom metru napravi kratkotrajne porbleme, poput onih koje smo imali prilike da vidimo u Trsteniku - ocenio je on.

Slobodan Sovilj
Slobodan Soviljfoto: Kurir TV

Sovilj kaže da su za ovo doba godine karakteristične situacije da u jednom mestu i jednom danu, padne količina kiše koja je prosečna za ceo mesec, i dodaje da u tim situacijama prvi uslov kako bi ta velika količina padavina za kratko vreme mogla da otekne jeste održavanje kanala čistim i prohodnim.

- Međutim, pri tako velikim količinama padavina od 50, 60 ili više litara kiše po kvadratnom metru, materijalna šteta je neminovna, zbog čega mi na dnevnom nivou sarađujemo sa sektorom za vanredne situacije putem različitih vidova upozorenja, mejlova, sms poruka, telefonskih poziva - napomenuo je on.

On je rekao i da dolazi topliji i suvlji deo leta, kada će i pojava pljuskova sa grmljavinom biti ređa u odnosu na dosadašnji period, i dodaje da će već od ponedeljka, utorka sledeće nedelje biti najtopliji deo dosadašnjeg leta sa maksimalnim temperaturama između 32 i 35 stepeni.

- Imali smo kratkotrajnu epizodu sa ovim temperaturama u junu, ali će ova ipak malo duže trajati i biti intenzivnija. Središnji deo jula bi trebalo da bude i suvlji i topliji, dok bi ponovo pljuskove mogli da očekujemo krajem meseca i početkom avgusta, i u Srbiji, ali i šire u regionu - dodao je on.

Kada je reč o prosečnim temperaturama, Sovilj kaže da one ne bi trebalo da dostignu vrednosti od prošlog leta, kada je prosečna temperatura u Beogradu tokom juna bila 26 stepeni, dok je prethodnih godina bila između 29 i 30 stepeni.

Kako navodi, u junu je prognozirana srednja temperatura između 27 i 29 stepeni, a u avgustu između 29 i 31 stepen, uz broj tropskih dana koji bi bio manji u odnosu na prethodnih nekoliko godina, 10 do 15 tropskih dana očekuje se u julu i avgustu na mesečnom nivou.

Vreme u Grčkoj i Crnoj Gori

Ističe da nakon prolaznih pljuskova koji će biti ove sedmice, sledi mnogo stabilniji i suv period od desetak dana i u Grčkoj i Crnoj Gori, popularnim destinacijama za srpske turiste, sa maksimalnim temperaturama do 35 stepeni, a da je ponovo šansa za pojavu pljuskova i na obalama Jadrana i na obalama Egejskog mora moguća tek krajem meseca.

Visoka temperatura
Visoka temperaturafoto: RINA

- Moguće je planirati letovanje s obzirom na to da materijal mesečnih i sezonskih prognoza kaže da ćemo tokom avgusta i septembra, ali i ranog oktobra, imati deficit padavina širom Srbije i regiona, što bi značilo duže sunčane periode i temperature iznad proseka i u tom periodu - rekao je meteorolog i dodao da se očekuju više temperature na obalama Jadrana, dok se za region Egejskog mora i Crnog mora očekuju temperature za stepen do dva niže u odnosu na prethodna dva leta.

Bonus video:

01:26

LUCIFER HARA EVROPOM Velike vrućine i požari odneli na desetine života

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.