MISTERIJA OVOG SRPSKOG JEZERA UTERUJE STRAH U KOSTI: U obliku je zmaja, a krije MRAČNE TAJNE!
Jezero Ćelije, Foto: Google street

ISTORIJA

MISTERIJA OVOG SRPSKOG JEZERA UTERUJE STRAH U KOSTI: U obliku je zmaja, a krije MRAČNE TAJNE!

U godinama nakon izgradnje, utvrdilo se da jezero poseduje veoma kvalitetnu vodu

Objavljeno:

Jezero Ćelije se nalazi u centralnoj Srbiji, na oko 22 kilometra udaljenosti od Kruševca. Nastalo je pregrađivanjem reke Rasine 1972. godine, i izgradnjom brane na ovoj reci, čija je visina 55 metara.

Brana kojom je reka pregrađena se nalazi između Rasinske kotline i Zlatarske klisure. Potpuna akumulacija ovog jezera je završena 1979. godine. Drugi, u narodu poznatiji naziv, za ovu akumulaciju je Zlatno jezero.

Jezero Ćelije je prvenstveno napravljeno za potrebe Đerdapa, odnosno kako bi se Đerdap zaštitio od nanosa, koji nastaju putem erozije. Jezero Ćelije predstavlja deo za zaštitu akumulacije Đerdapa.

1 / 3 Foto: Wikipedia

U godinama nakon izgradnje, utvrdilo se da jezero poseduje veoma kvalitetnu vodu, pa je njegova namena, osim zaštite Đerdapa, postala i vodosnabdevanje oko 200.000 stanovnika Kruševca i okolnih mesta. Jezero Ćelije je 1977. godine ustanovljeno kao izvorište regionalnog i međunarodnog vodosnabdevanja prvog ranga.

Jezero je napravljeno na mestu gde je tada postojalo naselje pod imenom Zlatari, koje je delimično potopljeno, a delimično izmešteno.

Potopljeni su groblje i crkva, a prema pričama meštana, koji često borave na jezeru, ponekad se desi da se u vodi vidi krst sa vrha crkve. To izaziva malu nelagodu među njima, a i stvara veliki broj priča i legendi. Jedna od legendi kaže da će u jezeru biti utopljeno onoliko ljudi, koliko je grobova potopljeno. Jezero Ćelije je ime dobilo po istoimenom naselju, koje se nalazi na njegovim obalama.

Bonus video:

01:26

KOLEVKA KRILATIH KONJA I SKRIVENI BISER CRNE GORE: Vražje jezero na Žabljaku privlači sve više turista širom regiona

(Espreso / srbijapodlupom.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.