IVANA JE ZAVRŠILA FAKULTET U BEOGRADU, PA UPOZNALA GRKA I OSNOVALA PORODICU: Živi svoj SAN, ovo je NJENA PRIČA
Grčka, Foto: Profimedia

srpkinja u grčkoj

IVANA JE ZAVRŠILA FAKULTET U BEOGRADU, PA UPOZNALA GRKA I OSNOVALA PORODICU: Živi svoj SAN, ovo je NJENA PRIČA

Gradi svoju karijeru u oblastima koje je interesuju

Objavljeno:

Ivana Simić Apostolou, rođena Kragujevčanka, posle završenog Fakulteta političkih nauka u Beogradu i već odabranog profesionalnog puta u medijima, dala je šansu novom početku...poslovnom, ali i privatnom. Posle dugogodišnje veze "na daljinu" sa svojim sadašnjim suprugom, Grkom, rešila je da zasnuje porodicu u Atini, piše RTS.

"Mislim da svima nama koji odemo u stranu zemlju na početku bude jako teško bez obzira kod koga idemo i kojim povodom tamo odlazimo. Mislim da je najveća prepreka kad se setim tih davnih dana – jezik. 5.00 Drugi izazov je čini mi se bila ta administracija, koju sigurno, svi moramo da prođemo. Vi jednostavno kada se preselite u stranu zemlju, život počinjete ispočetka. Ja sam polagala vožnju ponovo, osim što sam učila jezik, i to sam radila ponovo, morala sam da se prijavim da dobijem poreski broj ponovo…", kaže Ivana.

Na Univerzitetu u Atini završava Master poslovne administracije. Gradi svoju karijeru u oblastima koje je interesuju - marketingu i komunikacijama, gde svetski poznatim brendovima i preduzetnicima pomaže da plasiraju svoje proizvode i usluge na najbolji mogući način.

Grčka
Grčkafoto: Profimedia

"Trenutno radim u tehnološkoj firmi, koja se bavi tehnologijama, u odeljenju za marketing. Firma je prisutna u celom svetu, ne radi samo sa Grčkom, što i meni pomaže da mogu i ja negde da napredujem sa svojim znanjem, da steknem još neka iskustva, i paralelno sa kolegama koji su Grci, da uvežbavam jezik."

Ljubav prema pisanju neguje od malena, a nastavila i u Grčkoj. Na svom blogu, pod nazivom Grčki kutak i koji ima veliki broj pratilaca, deli doživljaje iz svog života u novoj domovini, piše o zanimljivim ljudima, kulturi, popularnim turističkim destinacijama...

"Pokrenule smo ga ja, Tijana i Sanja, dve žene takođe udate za Grke, ne sluteći da će to danas imati tolike razmere. Iako mi od toga ne živimo, to nam je hobi. Zabavlja nas da i dalje pišemo i predstavljamo grčke običaje, da opisujemo šta je nama neobično u toj sredini, da pomažemo našim ljudima ukoliko se nešto zakonski promeni ili je bolje za dijasporu, napišemo i da oni imaju uvida u to."

Ivana je uspela da se izbori za svoje mesto u novom okruženju, nije nostalgičar, ali priznaje da bi volela da češće viđa svoje sunarodnike, kojih u Grčkoj ima oko 7.000.

"Mislim da je to jedna karika koja nedostaje. Za 10 godina koliko ja živim tamo, često čujem od naših ljudi da ne poznaju nikog ko je iz Srbije, ne zato što ne žele, nego što nemaju način i mesto gde da ga upoznaju. Ono što pomaže su socijalni mediji i to drugo što postoji je srpska škola. U srpskoj školi deca se jako lepo druže, imaju učiteljicu Vesnu koja im pomaže ne samo da nauče slova, već i našu istoriju, običaje, naravno prilagođeno uzrastu i moja ćerka svaki put kada dođe sa časa vidim da nešto novo nauči i meni je srce puno zbog toga", kaže Ivana Simić Apostolou za RTS.

Bonus video:

04:13

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA

(Espreso/ Telegraf.rs/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.