VEĆ U PODNE OBOREN NAJAVLJENI MAKSIMUM: Evo koji deo DANA će biti "NAJPAKLENIJI"!
Vrućina, Foto: Profimedia

VRELI DANI

VEĆ U PODNE OBOREN NAJAVLJENI MAKSIMUM: Evo koji deo DANA će biti "NAJPAKLENIJI"!

Današnje visoke temperature praćene su i povećanom relativnom vlažnošću vazduha, pa je širom Srbije i veoma sparno

Objavljeno:

Danas i zvanično stiže leto, a Srbiju je, inače, još pre dva dana zahvatio prvi toplotni talas ove godine, uz maksimalne temperature iznad 30°C.

Danas je treći dan zaredom da se živa u termometru penje do tog podeoka. Najavljene su za danas maksimalne temperature od 33, 34 stepena, a već u podne one su oborene u Srbiji.

Prema podacima RHMZ, već u podne temperatura u Sremskoj Mitrovici dostigla je 33°C koja je bila najtoplija. U Beogradu i širom severne Srbije 31°C. Nešto prijatnije je na jugu Srbije, pa tako Niš meri 26°C, a još ugodnije je na planinama. Zlatibor i Sjenica mere 25°C, a Kopaonik 20°C.

U toku prepodneva najbrže se uz vedro i sunčano vreme zagrevala Vojvodina, pa je tako u mnogim gradovima Vojvodine već oko 10-11 časova temperatura dostigla 30°C, a u 11 časova i u Beogradu je mereno 30°C, a u Novom Sadu 31°C.

U nastavku dana u Srbiji se očekuje sunčano i još toplije vreme, a maksimalne vrednosti očekuju se oko 16 časova i u većem delu Srbije biće do 33-34°C, u Beogradu do 33°C.

U letnjem delu godine najviše i maksimalne vrednosti temperatura vazduha javljaju se u kasnijim poslepodnevnim časovima, negde oko 16-17 časova, ali samo pri uslovu da vreme stabilno i bez frontalnih poremećaja i drugih pogporšanja. U zimskom delu godine, drugačiji je poližaj sunca, dnevnica traje nešto više od 8 časova i maksimalne vrednosti javljaju se oko 13-14 časova.

U toku poslepodneva u delovima Srbije očekuju se i razvoj oblačnosti, uz ređu i kratkotrajnu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Današnji sunčan dan praćen je veoma visokim vrednostima UV indeksa.

uv zračenje
foto: Printscreen/www.meteoalarm.rs/

Vrednosti su upravo trenutno najjače i dostižu 8, a u Kraljevu čak 9. Zbog veoma visokih vrednosti UV indeksa, do 15 časova ne treba se izlagati suncu duže od 10 minuta bez aderkvbatne zaštite.

Današnje visoke temperature praćene su i povećanom relativnom vlažnošću vazduha, pa je širom Srbije i veoma sparno.

S obzirom na to da se temperature visoke, preporučuje se oprez na otvorenom, zbog opasnosti od toplotnog udara i sunčanice.

Još vrelije biće sutra i u petak, uz maksimalne temperature i do 37°C.

Bonus video:

02:49

ČUVENI METEOROLOG NEMA LEPE VESTI! Todorović: Ovo je tipično proleće, leto će biti hladnije od prosečnog! Otkrio i kad će sunce

(Espreso / Telegraf.rs, Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.