VAŽNO ZA SVE KOJI PLANIRAJU DA LETUJU U GRČKOJ: Zbog ovoga možete da zaglavite u ZATVOR i da platite 3.000 evra!
Srbi u Grčkoj, Foto: Profimedia, Printscreen

vodite računa

VAŽNO ZA SVE KOJI PLANIRAJU DA LETUJU U GRČKOJ: Zbog ovoga možete da zaglavite u ZATVOR i da platite 3.000 evra!

Noćenje u vozilu dozvoljeno je samo u za to određenim prostorima. Odnosno, odmorišta duž nacionalne mreže saobraćaja u Grčkoj ili objekti koji su napravljeni za smeštaj kampera

Objavljeno:

Kako se bliži sezona letnjih odmora, nije malo onih koji će odlučiti da svoj automobil pretvore u "dom na točkovima" pored plaži u Grčkoj, ne obazirući se na zabrane i teške kazne koje ih čekaju.

Naime, noćenje u automobilu je uobičajena pojava, posebno tokom leta, jer nije malo onih koji se odlučuju za kraći odmor, koristeći zaštitu koju im vozilo može pružiti tokom putovanja ka željenoj destinaciji.

U stvari, u nekoliko slučajeva, neki čak pristupe i modifikacijama unutrašnjosti automobila kako bi se stvorili potrebni uslovi i kako bi noćenje u putničkoj kabini bilo manje bolno. Naravno, pravi problem nije u uslovima noćenja u bilo kom vozilu, već u tome da li zakon u Grčkoj to dozvoljava ili ne.

Kazne za spavanje u kolima su velike

Iako većina nas smatra da je dremka u automobilu ne samo dozvoljena već i obavezna tokom vožnje, zakonodavac ima drugačije mišljenje, izričito i kategorično zabranjujući noćenje u vozilu ili van njega, na mestima koja nisu predviđena baš za ovu svrhu.

Kampovanje
foto: Printscreen/Facebook/Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

Ovu praksu imaju i srpski turisti koji letuju u Grčkoj, te se često mogu videti automobili sa našim tablicama parkirani sa namerom da se pre nastavka vožnje, vozači malo okrepe.

Konkretno, prema grčkom zakonodavstvu, zabranjena je svaka vrsta instalacije, čak i ako se odnosi na parkiranje vozila, na javnim površinama, kao što su plaže, arheološka nalazišta ili čak parkirališta. U suštini, zabranjeni su svi oblici besplatnog kampovanja, uključujući i noćenje u četvorotočkašu, čak i ako ima formu i udobnost kamp-kuće ili karavana, piše grčki portal "Kar and motor.gr"

Spavanje može ali samo na obeleženim mestima

Noćenje u vozilu dozvoljeno je samo u za to određenim prostorima. Odnosno, odmorišta duž nacionalne mreže saobraćaja u Grčkoj ili objekti koji su napravljeni za smeštaj kampera. Što se tiče kazni za ovo konkretno delo, kampovanje na mestu gde nije dozvoljeno je automatski prekršaj, koji daje pravo policijskom organu da izvršioca privede u policijsku stanicu.

Kazna od 300 pa do 3.000 evra

Kazna iznosi 300 evra, međutim, tokom suđenja sudija može da je poveća i do 3.000 evra. Vredi napomenuti da slične zabrane važe i u drugim evropskim zemljama , pa pre nego što krenete na put sa svojim automobilom, treba da saznate da li i da li zadržavate pravo da prenoćite u automobilu ili kampujete na javnom mestu.

04:13

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.