RASTE VODOSTAJ I POVEĆAVA SE OPASNOST OD POPLAVA: Evo kada stiže STABILIZACIJA vremena
Vodostaj / ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

OBRATITE PAŽNJU!

RASTE VODOSTAJ I POVEĆAVA SE OPASNOST OD POPLAVA: Evo kada stiže STABILIZACIJA vremena

Od nešto većih reka problema bi moglo biti na Toplici i drugim rekama u slivu Južne Morave, pa čak i u gornjem toku same Južne Morave

Objavljeno:

U Srbiju je stigao novi talas veoma obilnih padavina i do subote treba očekivati i do 100 milimetara kiše, uz opasnost od poplava i bujica, a od sledeće sedmice pravo leto i prve temperature ove godine od 30 stepeni Celzijusa, najavili su meteorolozi "Weather2Umbrella".

Nakon kratkotrajne stabilizacije, Srbiju je zahvatio novi kišni talas i takva situacija očekuje se do subote. Na području Srbije i Beograda od četvrtka do subote se pod uticajem visinskog ciklona sa centrom iznad centralne Evrope i prostrane visinske doline iznad našeg područja, očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom, a biće i svežije, uz severnija strujanja, poručuju meteorolozi.

Obilnije padavine očekuju se južnije od Save i Dunava, naročito u južnim, centralnim i istočnim predelima Srbije, u Rasinskom okrugu, Šumadiji, Pomoravlju i u Braničevskom okrugu, a u ovim predelima najobilnije padavine očekuju se i u četvrtak i u petak, dok će znatno manje padavina biti u Vojvodini, a na severu Bačke biće u suvo.

U pomenutim predelima očekuje se da padne i preko 50 milimetara kiše po kvadratnom metru, a u petak i u subotu još toliko, tako da se lokalno u ovim predelima do subote očekuje i do 100 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

- Reč je o području koje je već natopljeno vodom, pri čemu je prethodnih dana ponegde palo preko 100 milimetara kiše. Znatno manje padavina očekuje se u Vojvodini, od 10 do 30 milimetara , a na severu i manje od 10 milimetara , čak bi prema granici sa Mađarskom moglo ostati i suvo - glasi prognoza.

poplave u Kosjeriću
poplave u Kosjerićufoto: RINA

U naredna tri dana svi tokovi i u slivu Zapadne, Južne i Velike Morave, Kolubare, Peka, Mlave i Timoka imaće porast nivoa vodostaja, pri čemu će u gornjim tokovima manjih reka ovih slivova biti poplava i bujica, a na manjim rekama i potocima i duž celih tokova, naročito na jugu, jugoistoku i istoku Srbije.

Od nešto većih reka problema bi moglo biti na Toplici i drugim rekama u slivu Južne Morave, pa čak i u gornjem toku same Južne Morave. Problema može ponovo biti i na pritokama Velike Morave, gde je prethodnih dana već bilo poplava i bujica na području Jagodine, Paraćina, Ćuprije, Despotovca, Svilajnca i Varvarina. Ovog puta povećana opasnost od poplava i bujica očekuje se i na rekama u istočnoj Srbiji.

Kako će do subote širom Srbije južnije od Save i Dunava da padne od 20 do 60 milimetara kiše po metru kvadratnom, ponegde do 100 milimetara lokalno i više, ponegde se očekuje i opasnost od poplava usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode. Kada je reč o velikim rekama poput Dunava, Save i Tise, nema opasnosti od kritičnih vrednosti, a samim tim ni od poplava i nivoi ovih reka imaće uglavnom srednji vodostaj.

- Dobra vest je da u subotu padavine postepeno slabe, a da se u nedelju očekuje i potpuno slabljenje visinskog ciklona, uz porast vazdušnog pritiska i razvedravanje. Već u nedelju toplije. Od ponedeljka se očekuje prodor osetno toplije vazdušne mase, a uz sunčano, vreme će biti i pravo letnje. Maksimalna temperatura sledeće sedmice po prvi put ove godine dostići će 30 stepeni što je u meteorologiji tropski dan, a reč je o jednom od najkasnijih takvih dana u Srbiji - zaključuju u "Weather2Umbrella".

Bonus video:

01:43

POPLAVE GUTAJU ULICE NOVOG SADA: Policija izbavljala ljude iz vode! Spašene dve porodilje i na vreme prebačene do obližnje bolnice

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.