CIKLON NAD BALKANOM NAPRAVIO HAVARIJU: Poplave od Grčke do Srbije, evo koliko će mm kiše JOŠ PASTI
Kiša / ilustracija, Foto: Luka Stojanović

Nastavlja se talas obilnih padavina

CIKLON NAD BALKANOM NAPRAVIO HAVARIJU: Poplave od Grčke do Srbije, evo koliko će mm kiše JOŠ PASTI

U subotu se očekuje slabljenje ciklonske aktivnosti

Objavljeno:

Nastavlja se talas obilnih padavina, a takva situacija nastaviće se ne samo danas, već do subote.

Srbija i naše područje pod utucajem su snažnog ciklona, čiji se centar u prizemlju nalazi iznad Jonskog mora, dok se centar na visini nalazi iznad centralne Evrope. Istovremeno, nad našim područjem u sklopu visinskog ciklona prostire se i veoma duboka visinska dolina i to sve do Mediterana.

Usled ovakve siniptičke situacije, nije samo u Srbiji vrlo kišovito, već i u našem regionu, a naročito u Crnoj Gori, Dalmaciji, Hercegovini, Albaniji i u Grčkoj.

Obilni pljuskovi i jake grmljavinske oluje zahvatile su i popularna letovališta naših turista od Grčke do Crne Gore, a takvo vreme i u tim predelima potrajaće sve do vikenda, uz veoma obilne padavine i opasnodt od poplava i bujica.

Dakle, usled aktuelne sinoptičke situacije, nad Srbijom će sve do subote biti puno vlage u atmosferi, uz obilne padavine.

Kiša / ilustracija
Kiša / ilustracijafoto: Zorana Jeftić

U Srbiji će od danas do subote biti oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za veoma obilne padavine, pri čemu bi za 12 do 24 sata palo više kiše nego za mesec dana.

Do subote se u većem delu Srbije očekuje dodatnih 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, u delovima zemlje od 50 do 100 mm, a lokalno se očekuje da padne i preko 100 mm kiše. Poseban problem je što je zemljište od prethodnih padavina natopljeno vodom, tako da će svake nove količine padavina samo pogoršati već ozbilnu situaciju.

Najkritičnija situacija sa padavinama biće u toku poslepodneva, večeri i noći ka petku, ali i tokom petka, tako da se očekuje dalji rast svih vodostaja južnije od Save i Dunava, ponegde uz dostizanje kritičnioh vrednosti. Najveća opasnost od poplava postajaće na manjim rekama i potocima, naročito u slivu Peka, Mlave, Timoka, Nišave, Južne, Zapadne i Velike Morave. Na Dunavu i Savi vodostaj je srednjih visina i nema opasnosti od dostizanja kritilčnih vrednosti i opasnsoti od poplava.

Inače, na području Srbije očekuje i priliv svežije vazdušne mase, pa će maksimalna temperatura do subote biti od 17 do 23°C, na severu Vojvodine do 25°C. Inače, prosečne maksimalne temperature za sredinu juna je od 25 do 29°C.

U subotu se očekuje slabljenje ciklonske aktivnosti i porast vazdušnog pritiska, pa će uslediti slabljenje padavina i njihov prestanak sa severa.

Već u nedelju očekuje se stabilizacija vremena i porast temperature vazduha.

Od ponedeljka se u Srbiji očekuje sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature i do 30°C.

Bonus video:

00:53

Pežo sve vreme seče mercedes kod arene, a onda vozač izleće sa pajserom

(Espreso / Telegraf.rs, Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.