ŠTA DA RADITE AKO KRENE DA GRMI, A VI STE NAPOLJU? Ovo obavezno izbegavajte
Kiša, Foto: Iljustracija, EPA-EFE/ LUKASZ GAGULSKI

SAVETI

ŠTA DA RADITE AKO KRENE DA GRMI, A VI STE NAPOLJU? Ovo obavezno izbegavajte

Todorović navodi da pri prvom uočavanju grmljavinskog procesa, na prvi zvuk grmljavine treba se na vreme skloniti

Objavljeno:

Udarce groma nemoguće je izbeći, ali je moguće zaštiti se. Kao najbolja zaštita uzima se gromobran, a ukoliko se u tom trenutku nađemo napolju, najbezbednije mesto za spas mogu poslužiti veći stambeni objekti, automobili...

- Najbolja je gromobranska zaštita, ali treba uzeti u obzir da ni jedan gromobran ne predstavlja 100 odsto zaštitu, već se njime samo smanjuje verovatnoća od direktnog udara groma. Tako u naseljenim mestima gde na objektima postoje gromobrani koji štite zgradu, ljudi su prilično zaštićeni, a ta zaštita obuhvata i manji prostor oko zgrada - objasnio je ranije Boris Dumnić, docent na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Još jedan savet za one koje se tada nađu napolju je da izbegavaju visoka usamljena stabla i vodu, jer je kod gromova suština u raspodeli struje.

- Kod obekata koji štrče iznad ravnine terena, da li je to usamljeno drvo ili manji objekat kao koliba u planinskim predelima, pa i čovek ako se nađe u polju ili u moru, odnosno štrči iznad vodene površine, potencijalno je veća verovatnoća da udar groma bude u takav objekat - rekao je za RTS ranije meteorolog Nedeljko Todorović.

On je objasnio da kada grmi, ne bi trebalo biti na otvorenom terenu, pogotovo u planinskim predelima, jer je tamo češća pojava udara groma u objekte.

Todorović navodi da pri prvom uočavanju grmljavinskog procesa, na prvi zvuk grmljavine treba se na vreme skloniti, i trebalo bi već ranije imati varijantu koja može da posluži kao zaklon.

- Ako se čuje prva grmljavina, treba potražiti sklonište ili u čvrstom objektu, a ako ga nema na otvorenom terenu, onda bolje ući u gustu šumu, čučnuti ili leći - objasnio je on.

1 / 3 Foto: Kurir

Nema sigurne zaštite

Međutim, sigurna zaštita od groma ne postoji, što se odnosi i na gromobrane jer je praksa pokazala da gromovi i pored toga udaraju u objekte i na otvorenim terenima, naravno sa manjom verovatnoćom.

Gromobrani su ipak najbolja zaštita, a na pojedinim objektima, gde gromobrani postoje, oni mogu da zaštite i manji prostor oko njega.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.