RHMZ IZDAO NAJNOVIJE UPOZORENJE: Nastavak padavina, slede nove POPLAVE, preti izlivanje ovih REKA! (FOTO)
Poplave, Foto: RINA

NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA

RHMZ IZDAO NAJNOVIJE UPOZORENJE: Nastavak padavina, slede nove POPLAVE, preti izlivanje ovih REKA! (FOTO)

Vreme u petak biće takođe sveže, povremeno sa kišom, u istočnim, jugoistočnim i južnim predelima Srbije sa uslovima za obilnije padavine

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod dao je najnoviju vremensku prognozu za sedma dana i upozorenje na kiše i poplave tokom naredna dva dana.

Danas se očekuje oblačno vreme sa kišom i lokalnim pljuskovima koji će ponegde biti praćeni grmljavinom.

- Veća količina padavina biće u drugom delu dana. U jugozapadnoj, južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji ponegde se očekuje i od 30 do 50 mm za 12 h, lokalno i više - navode iz RHMZ.

Upozorenje
foto: Printscreen/RHMZ

Vreme u petak biće takođe sveže, povremeno sa kišom, u istočnim, jugoistočnim i južnim predelima Srbije sa uslovima za obilnije padavine, može pasti novih 20 do 50 mm za 24 sata. Suvo će biti samo na krajnjem severozapadu Vojvodine.

- Promenljivo oblačno i postepeno toplije, posebno od utorka kada će u većini mesta najviša dnevna temperatura biti i oko 30 °S. Od subote padavine u slabljenju, a od nedelje se uglavnom očekuju na istoku i jugu zemlje - dodaju

Poplave ne jenjavaju

Narednih dana na slivovima Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.

Upozorenje
foto: Printscreen/RHMZ

- To je ono što očekujemo narednih dana. Ostaje mogućnost za manje bujične vodotoke koji su slaba tačka, jer se to ne održava. To je strašno koliko se to ne radi, kanali nisu očišćeni, obale nisu pokošene, ima mnogo otpad - kaže Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković.

Poplava, Poplave
foto: MUP

Hidrolog Vladiković kazao je za "Blic" da je trenutno najkritičnija situacija u Pomoravskom okrugu (Jagodina i okolina).

Dodaje da su se određeni potoci izlili u Čačku, te da saniranje ide dosta sporo.

- Dosta vode ima u okolini Kraljeva, Vrnjačke Banje... Nije prošlo dovoljno vremena da se voda negde povuče i samim tim će biti novih porasta. Nakvašenost zemljišta je uglavnom jako velika, posebno u delu zapadne, jugozapadne, centralne i jugoistočne Srbije - pojasnio je Vladiković.

"Urbane poplave" u gradu

Nije retko da kada padnu velike količine kiše, delovi ulica u Beogradu poplave, a saobraćaj se odvija dosta otežano. Vladiković takvu pojavu naziva "urbana poplava".

"Postoje mesta gde uvek kada je intenzivan pljusak, nemate brzo odvođenje vode, što zbog lošeg organizovanja što zbog lošeg održavanja. To su Autokomanda, delovi auto-puta, Bulevar despota Stefana (Palilula), Dorćol…", rekao je Vladiković.

00:38

Novi Pazar, poplave, pokrivanje

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.