KADA ĆE KONAČNO BITI 30 STEPENI? Prvo još jedan talas OBILNIH PADAVINA, moguće i POPLAVE
Lepo vreme i kiša, Foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, Nenad Kostić

VREMENSKA PROGNOZA

KADA ĆE KONAČNO BITI 30 STEPENI? Prvo još jedan talas OBILNIH PADAVINA, moguće i POPLAVE

Širom Srbije narednih dana očekuje se novih 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru

Objavljeno:

Nakon kratkotrajne stabilizacije, Srbiji se sa juga približava novi oblačni sistem sa padavinama, a sve to biće uvod u veoma nestabilno i svežije vreme narednih dana.

U većem delu Srbije danas će biti suvo i toplije, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. Sredinom dana do južnih, posle podne i pred kraj do centralnih, a tokom večeri i noći i do ostalih predela Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće u većem delu Srbije oko 25°C.

Od četvrtka do subote u Srbiji će pod uticajem visinskog ciklona biti oblačno i svežije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a padavine se očekuju na većem delu teritorije Srbije, dok će najviše suvo biti na severu Vojvodine, uz vrlo malo padavina.

Širom Srbije narednih dana očekuje se novih 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru, na severu Vojvodine i manje od 10 mm.

1 / 5 Foto: RINA

Obilnije padavine očekuju se u južnim, centralnim i istočnim predelima Srbije i u Pomoravlju. U ovim predelima očekuje se od 50 do 70 mm, lokalno i preko 100 mm, što je reč o količini padavina koja padne za mesec do dva meseca. Kako je reč o području koje je prethdonih dana dobilo ogromne količine padavine, delovi Pomoravlja i do 150 mm za dva dana, pa su nastale poplave i bujice, nove padavine ovim predelima doneće novu opasnost od poplava i bujica.

Dakle, narednih dana u slivu Južne, Zapadne i Velike Morave, Peka, Mlave i Timoka očekuje se nagli rast nivoa voda, ponegde uz dostizanje kritičnih vrednosti, a u gornjim delovima tokova i uz poplave i bujice, naročito na manjim tokovima.

Manji tokovi i potoci zbog veoma obilnih padavina u veoma kratkom vremenskom intervalu mogli bi da narastu i nekoliko metara i da naprave šetetu.

Inače, u napomenutim predelima postojaće opasnost i od poplava zbog nemogućnosti da odvodni i kanaliziacioni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode.

Dunav će narednih dana imati srednji vodostaj, uglavnom stagnaciju ili manji porast. Sava će narednih pet dana zabeležiti značajniji porast za pola metra do metar, ali i pored toga bez dostizanja kritičnih vrednosti i opasnosti od poplava kao pre 15 ak dana, jer je prethodnih dana Sava imala značajniji pad.

Od četvrtka do subote očekuje se relativno sveže. Maksimalna temperatura biće od 17 do 23°C, na severu Vojvodine od 25 do 27°C. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 25 do 29°C, one će od sutra do subote biti niže i za 5 do 7 stepeni.

1 / 5 Foto: Petar Aleksić

Dobra vest je da u nedelju sledi stabilizacija vremena i porast vazdušnog pritiska. Očekuje se i porast temperatura.

Od ponedeljka se sa jugozapada očekuje jačanje termičkog grebena, uz priliv osetno toplije vazdušne mase, pa će se kalendarski početak leta poklopiti i sa pravim letom.

Dakle, prema trenutnim prognozama, sledeće sedmice očekuje se sunčano i pravo letnje vreme, uz maksimalne temperature do 30°C, što će biti uglavnom i prosečne vrednosti za poslednji dekadu juna.

To će biti prve temperature sa 30°C ove godine. Inače, ove godine ove temperaturne vrednsoti kasne dosta dugo, s obzirom na to da se često javljaju već u maju, a retko i u aprilu. U ovom periodu 2019. godine temperature u Srbiji i Beogradu dostizale su rekordnih 37-38°C, a vrelo je bilo i prošlog juna sa temperaturama i do 35°C u ovom periodu. Za sada nema naznaka da će do kraja juna, pa i početkom jula biti ovako vrlo visokih temperatura.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.