U NEMAČKOJ I DO 32 STEPENA, A KOD NAS JESEN: Meteorolog otkrio kada nam stižu PRAVI JUNSKI DANI!
Sunčan dan, Foto: Petar Aleksić

KADA ĆE LEPŠE VREME?

U NEMAČKOJ I DO 32 STEPENA, A KOD NAS JESEN: Meteorolog otkrio kada nam stižu PRAVI JUNSKI DANI!

Najtoplije je u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Francuskoj i na jugu Engleske, uz temperature i do 31°C, na zapadu Nemačke i do 32°C

Objavljeno:

Ovogodišnji maj i jun u Srbiji protiče u znaku veoma kišovitog i svežijeg vremena, neretko uz jake grmljavinske oluje, poplave i bujice. Maj je bio vrlo svež, a jun ili je imao prosečne vrednosti temperatura ili su bile ispod. Dobra vest je da će kraj juna doneti i porast temperature vazduha.

Inače, prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Srbiji je od 25 do 29°C, a one se danas kreću od 17 do 23°C, u Beogradu 18°C, a obilne kiše i snažni pljuskovi dovode do poplava i bujica.

I dok su jug i jugoistok Evrope i mnogi predeli Mediterana pod uticajem polja nižeg vazdušnog pritiska, uz uticaj visinskog ciklona, koji uslovljava i više nego nestabilno vreme, sever i zapad Evrope i oblast Atlantika pod utucajem su anticklona i visokog vazdušnog pritiska, uz sunčano i pravo letnje vreme, a temperature prelaze i 30°C.

Najtoplije je u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Francuskoj i na jugu Engleske, uz temperature i do 31°C, na zapadu Nemačke i do 32°C.

London i Pariz uz temperature od 30-31°C najtoplije su evropske prestonice, a te tempetrature i za 10 stepeni više su od proseka za ovo doba godine.

Vrlo toplo vreme izmamilo je preko 300 000 ljudi na obale Severnog mora, koji uživaju na prepunim plažama i temperaturama vazduha od 30°C, ali je temperatura vode svega 15 do 17°C.

Severni deo Franuske i Pariz juče su uz vrlo visokih 30-31°C imali i nestabilno vreme sa jakim grmljaviskim pljsukovima, olujama i gradom.

Ovaj toplotni talas nastaviće se širom severne i zapadne Evrope i Atlantika i u narednom periodu, a postoji mogućnost da ovo leto u ovom delu Evrope bude i više nego toplo, uz vrele tropske talase.

Tropski talas
Tropski talasfoto: RINA

Potpuno suprotna situacija je u našim predelima.

Relativno sveže vreme za ovo doba godine potrajaće i u utorak, uz temperature od 18 do 24°C. Nešto toplije očekuje se u sredu i u četvrtak, uz temperature oko 25°C.

Nažalost, već u petak sledi novi pad temperature vazduha, pa će narednog vikenda pod uticajem visinskog ciklona ponovo biti vrlo sveže, uz temperature oko 20°C.

Prema trenutnim prognozama, postepena stabilizacija vremena očekuje od sledećeg ponedeljka, uz osetniji porast temperature vazduha na vrednosti i preko 25°C, a postoji mogućnost da tokom sledeće sedmice tempetratura prvi put u Srbiji ove godine dostigne tropskih 30°C, ali bez dužeg zadržavanja tog mini toplotnog talasa, jer bi se temperature ponovo vratile na manje-više prosčene vrednosti za kraja juna.

Dobra vest da će tokom poslednje dekade juna biti znatno stabilnije, ali nažalost ne u kontinuitetu dugo, jer se i dalje nakon par stabilnih dana ponegde očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Za razliku od ovogodišnjeg juna, ranijih godina jun je znao da bude i ekstremno topao, uz vrele toplotne talase, pa je tako u ovom periodu 2019. godine temperatura u Srbiji i u Beogradu dostizala i rekordnih 38°C.

Prognoze za ovogodišnje leto ukazuju na leto sa prosečnim temperaturama vazduha u našem delu Evrope ili uz koji steoen iznad, uz nešto nestabilnije vreme i češće grmljavinske nepogode.

Iako će ovo leto biti prijatnije nego prethodna, to ne znači da neće biti toplotnih talasa i visokihh temperatura od i preko 35°C, ali će njihov intenzitet i dužina trajanja biti znatno manji.

Bonus video:

01:43

POPLAVE GUTAJU ULICE NOVOG SADA: Policija izbavljala ljude iz vode! Spašene dve porodilje i na vreme prebačene do obližnje bolnice

(Espreso / Telegraf.rs, Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.