OVI DELOVI SRBIJE DO SUBOTE NA UDARU OBILNIH PADAVINA: Moguće POPLAVE, pašće novih 100 mm kiše
Poplave / ilustracija, Foto: RINA

novi kišni talas

OVI DELOVI SRBIJE DO SUBOTE NA UDARU OBILNIH PADAVINA: Moguće POPLAVE, pašće novih 100 mm kiše

Danas je bilo i toplije, uz temperature do 24-25°C, a u Nišu i Leskovcu mereno je 26°C

Objavljeno:

Nakon kratkotrajne stabilizacije, Srbiju je zahvatio novi kišni talas i takva situacija očekuje se do subote.

Već oko podneva kišonosni oblaci sa juga i jugozapada zahvatili su južne predele Srbije i doneli kišu i pljuskove sa grmljavinom, dok je u ostalim predelima bilo umereno do pretežno oblačno, a u Vojvodini i sa dosta sunčanih perioda.

Oblačni i padavinski sistem sa juga Srbije u nastavku posle podneva širo se prema jugoistočnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije, pa je u mnogim ovim predelima bilo jakih pljuskova sa grmljavinom.

Pred sam kraj dana jakih pljuskova bilo je južnije od Save i Dunava, dok je u Beogradu i u Vojvodini i dalje suvo.

Danas je bilo i toplije, uz temperature do 24-25°C, a u Nišu i Leskovcu mereno je 26°C.

U nastavku večeri kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u većem delu pomoravljeSrbije, samo će na severu Srbije i u Beogradu biti suvo, a ove predele padavine će zahvatiti tokom noći, osim sever Srbije. Tokom večeri i noći obilnijih pljuskova biće u centralnim i jugoistočnim predelima Srbije i u Pomoravlju.

Na području Srbije i Beograda od četvtka do subote se pod uticajem visinskog ciklona sa centrom iznad centralne Evrope i prostrane visinske doline iznad našeg područja, očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom, a biće i svežije, uz severnija strujanja.

vreme
foto: Printscreen/weather2umbrella

Obilnije padavine očekuju se južnije od Save i Dunava, naročito u južnim, centralnim i istočnim predelima Srbije, u Rasinskom okrugu, Šumadiji, Pomoravlju i u Braničevskom okrugu, a u ovim predelima najobilnije padavine očekuju se i u četvrtak i u petak, dok će znatno manje padavina biti u Vojvodini, a na severu Bačke biće u suvo.

U napomenutim predelima tokom večeri, noći i sutrašnjeg dana očekuje se da padne i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, a u petak i u subotu još topliko, tako da se lokalno u ovim predelima Srbije do subote očekuje i do 100 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više. Reč je o području koje je već natopljeno vodom, pri čemu je prethodnih dana ponegde palo preko 100 mm kiše.

Znatno manje padavina očekuje se u Vojvododini, od 10 do 30 mm, a na severu i manje od 10 mm, čak bi prema granici sa Mađarskom moglo ostati i suvo.

U naredna tri dana svi tokovi i u slivu Zapadne, Južne i Velike Morave, Kolubare, Peka, Mlave i Timoka imaće porast nivoa vodostaja, pri čemu će u gornjim tokovima manjih reka ovih slivova biti poplava i bujica, a na manjim rekama i potocima i duž celih tokova, naročito na jugu, jugoistoku i istoku Srbije.

Od nešto većih reka problema bi moglo biti na Toplici i drugim rekama u slivu Južne Morave, pa čak i u gornjem toku same Južne Morave. Problema može ponovo biti i na pritokoma Velike Morave, gde ke prethodnih dana već bilo poplava i bujica na području Jagodine, Paraćina, Ćuprije, Despotovca, Svilajnca i Varvarina. Ovog puta povećana opasnost od poplava i bujica očekuje se i na rekama u istočnoj Srbiji.

Poplave / Ilustracija
Poplave / Ilustracijafoto: MUP

Kako će do subote širom Srbije južnije od Save i Dunava da padne od 20 do 60 mm kiše po metru kvadratnom, ponegde do 100 mm, lokalno i više, ponegde se očekuje i opasnost od poplava usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode.

Kada je reč o velikim rekama poput Dunava, Save i Tise, nema opasnosti od kritičnih vrednosti, a samim tim ni od poplava i nivoi ovih reka imaće uglavnom srednji vodostaj.

Dobra vest je da u subotu padavine postepeno slabe, a da se u nedelju očekuje i potpuno slabljenje visinskog ciklona, uz porast vazdušnog pritiska i razvedravanje.

Maksimalna temperatura u četvrtak biće od 21 do 25°C, u Beogradu do 23°C, a u petak i u subotu od 17 do 23°C, na severu Vojvodine oko 25°C.

Već u nedelju toplije.

Od ponedeljka se preko našeg područja očekuje jačanje termičkog grebena sa jugozapada, pa se očekuje prodor osetno toplije vazdušne mase, a uz sunčano, vreme će biti i pravo letnje.

Prostrani termički greben sa jugozapada Evrope i Mediterana preko našeg područja, uz visok vazdušni pritsak, sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature po prvi put ove godine od 30°C.

Maksimalna temperatura sledeće sedmice po prvi put ove godine dostići će 30°C, što je u meteorologiji to tropski dan, a reč je o jednom od najkasnijih takvih dana u Srbiji.

Dakle, kraj ovog proleća ispratićemo u znaku jakih kiša i pljuskova, nažalost i poplava, ali će nam početak kalendarskog leta doneti i pravo letnje vreme.

Bonus video:

01:43

POPLAVE GUTAJU ULICE NOVOG SADA: Policija izbavljala ljude iz vode! Spašene dve porodilje i na vreme prebačene do obližnje bolnice

(Espreso / Telegraf, Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.