JEFTINIJE JE I OD CRNE GORE I HRVATSKE: Srbi hrlili OVDE na LETOVANJE, evo da li su i dalje CENE BAGATELA
Plaža / ilustracija, Foto: Rina

cene letovanja

JEFTINIJE JE I OD CRNE GORE I HRVATSKE: Srbi hrlili OVDE na LETOVANJE, evo da li su i dalje CENE BAGATELA

Cene letovanja u Neumu porasle su u odnosu na prethodnu godinu, ali su i dalje niže u odnosu na Hrvatsku

Objavljeno: 20:26h

Uprkos nestabilnim vremenskim prilikama predsezona u Neumu ispunila je očekivanja turističkih radnika koji spremno čekaju zvanično otvaranje glavnog dela sezone koja počinje ovog vikenda. Nadaju se standardno dobroj sezoni, ali nešto dužoj od uobičajene.

“Iz Sarajeva sam, dođem ovde svake godine da se malo opustim. Lepo je vreme, malo bude i kiše, ali dobro je, ne kvari nam raspoloženje, bude po 15 minuta, ali većinom je sunce. Voda je predobra”, kaže Muhamed iz Sarajeva. Najzastupljeniji na plaži su trenutno bh. gosti, ali ima turista i iz evropskih zemalja, kao što su Nemačka, Poljska i Češka.

Pojedini hoteli sezonu dočekuju u novom izdanju, veliki broj njih već su popunjeni, a i u privatnom smeštaju sve je manje slobodnih kreveta.

“Šesti mesec je odlično popunjen, sedmi i osmi mesec booking nije nikad brže i bolje ulazio. Deveti i deseti su standardno dobro popunjeni, tako da mi uistinu nemamo problema sa bookingom i očekujemo rekordnu sezonu”, navodi Davor Krešić, iz Udruženja hotelijera Neum.

Neum
Neumfoto: Profimedia

U odnosu na prošlu sezonu, cene smeštaja poskupile su za 10 do 15 posto, kao i cene hrane i pića u ugostiteljskim objektima.

“Neka mala poskupljenja morala su se dogoditi, obzirom da su poskupeli ulazi robe kao i energenata, pa i rada i svega ukupno, ali to ne iskače iz okvira koji su uobičajeni u društvu i u drugim segmentima“, rekao je Stanko Raič, ugostitelj.

Cene su, u svakom slučaju kažu, mnogo prihvatljivije od onih u okruženju. Za četvoročlanu porodicu u hotelskom smeštaju sa punim pansionom dnevno je potrebno oko 200 evra, Neum je od Dubrovnika jeftiniji tri, a od Makarske rivijere dva puta, kažu turistički radnici.

Proširenje plaže

A ukoliko odluče na moru boraviti sedam dana, četveročlana porodica potrošit će oko 1.400 evra, odnosno više od dve prosečne bh. plate. U špicu sezone u Neumu boravi oko 20 hiljada ljudi, a zbog sve većeg broja gostiju, izražen je problemom nedostatka plažnog prostora, zbog čega se uveliko planira proširenje plaže.

Administrativni problemi oko Šengena

Osim problema s kapacitetom na plaži, turistički radnici ukazuju na administrativne probleme koji su se pojavili nakon ulaska Hrvatske u Šengen.

“Od ove godine uvedena je naplata PDV-a na kilometre za prevoznike autobusa, ali dva granična prelaza Klek i Zaton Doli u Neumu jedini u zemlji nemaju sistem naplate, zbog čega prevoznici nemaju mogućnost ulaza i izlaza na tim prelazima”, rekao je Davor Krešić, iz Udruženja hotelijera.

Bonus video:

04:37

ZBOG 30 EVRA MANJE ZA LETOVANJE U GRČKOJ POSTAJU ŽRTVE PREVARANATA! Vlasnik agencije: Ovako ćete prepoznati da NEŠTO NIJE U REDU

(Espreso/Fokus)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.