SRBIJI NAREDNIH DANA PRETI 1 OPASNA POJAVA: Stižu PLJUSKOVI sa GRMLJAVINOM, a to NIJE SVE
Pljuskovi, Foto: Printscreen, Dragana Udovičić

VREMENSKA PROGNOZA

SRBIJI NAREDNIH DANA PRETI 1 OPASNA POJAVA: Stižu PLJUSKOVI sa GRMLJAVINOM, a to NIJE SVE

Kiša će na jugu i na istoku padati i u utorak ujutro i delom prepodneva, uz postepeno slabljenje

Objavljeno: 17:48h

Nakon što je cele noći između nedelje i ponedeljka kiša padala bez prestanka širom centralne i jugoistočne Srbije, a naročito su padavine bile obilne u Pomoravlju, u naredna 24 sata pašće lokalno i preko 80 mm kiše zbog čega postoji opasnost od poplava i bujica, upozoravaju meteorolozi „Weather2Umbrella“.

Prema najnovijoj prognozi samo u Bačkoj i na severu Banata biće suvo, posle podne i uz čak sunčano vreme u ovim predelima, dok će se u danu pred nama nastaviti talas obilnijih padavina. Maksimalna temperatura biće od 18 stepeni Celzijusa u centralnim i zapadnim predelima Srbije do 24 stepena na severu Vojvodine.

Gde su padavine najobilnije?

- U Srbiji će tokom celog dana biti pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Povremeno se očekuju i obilniji pljuskovi, U toku jutra, prepodneva i sredinom dana najobilnije padavine očekuju se na području Beograda, Šumadije, centralne i južne Srbije, sredinom dana i posle podne u Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu, a tokom večeri i u noći ka utorku i u utorak ujutro na istoku Srbije i u oblasti Homolja – kažu u „Weather2Umbrella“.

pljusak / ilustracija
pljusak / ilustracijafoto: RINA

Potop u oblasti Homolja

U većem delu Srbije očekuje se da u naredna 24 sata padne od 20 do 40 milimetara kiše po kvadratnom metru, u nekim predelima preko 50 mm, lokalno i više, a na istoku Srbije do utorka ujutro i preko 80 mm i to naročito u planinskom području i u oblasti Homolja.

Dodatni problem je što će padavine zbog veoma slabih visinskih struja i slabog kretanja oblačnog sistema duže vreme natapati isto područje, površinski znatno veći prostor, za razliku od prethodnih dana kada su padavine bile veoma lokalnog karaktera.

Poplave i bujice

Zbog veoma obilnih padavina postojaće opasnost da na manjim tokovima dođe do poplava i bujica, naročito u slivu Velike, Južne i Zapadne Morave, ali i u slivu Kolubare, Jadra, Peka, Mlave, Timoka i drugih reka južnije od Save i Dunava, jer će većina ovih tokova dostići kritične vrednosti.

- Očekuje se i nagli rast svih ostalih reka, pa i srednjih, dok će Dunav i Sava biti narednih dana u manjem padu, pa u porastu, ali bez opasnosti od poplava i dostizanja kritičnih vrednosti, a vodostaj ovih reka biće za metar do dva niži nego preko 15 i više dana kada su bile dostizane vrednosti ponegde odbrana od poplava. Na pojedinim lokacijama očekuju se da zbog poplava dođe zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode – procena je meteorologa.

Oprez u saobraćaju

Zbog vrlo obilnih padavina oprez se preporučuje i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a u klisurama i usecima postojaće opasnost od odrona. Zbog veoma loših vremenskih pojava koje se očekuju, u saobraćaju će biti neophodan dodatni oprez i da se vožnja prilagodi uslovima u saobraćaju, ali i vremenskim uslovima.

Kratak predah od padavina

Kiša će na jugu i na istoku padati i u utorak ujutro i delom prepodneva, uz postepeno slabljenje, potom i potpuni prestanak padavina, pa će u drugom delu dana u svim predelima Srbije biti suvo, a u ostalim predelima suvo će biti od jutra, na severu i sunčano, naročito u Vojvodini.

- U sredu će u većem delu Srbije biti suvo, ali već posle podne sa juga sledi novo naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Biće i toplije, u većini predela oko 25 stepeni. Od četvrtka do kraja sedmice biće ponovo veoma nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom. Biće idealnih uslova za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom, olujnim vetrom i vrlo obilnim pljuskovima. Za vikend se očekuje i nešto svežije – zaključuju meteorolozi.

Bonus video:

01:43

POPLAVE GUTAJU ULICE NOVOG SADA: Policija izbavljala ljude iz vode! Spašene dve porodilje i na vreme prebačene do obližnje bolnice

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.