ZORICA JE JOŠ UVEK PREPUŠTENA HUMANIM LJUDIMA NA MILOST I NEMILOST: Kuče, koke i mace su sve što IMA!
Zorica Vučković, Foto: Kurir TV, Svrljiške novine

UJEDINITE SE HUMANITARCI!

ZORICA JE JOŠ UVEK PREPUŠTENA HUMANIM LJUDIMA NA MILOST I NEMILOST: Kuče, koke i mace su sve što IMA!

Zorica nije sposobna za rad, kreće se uz pomoć štaka jer se zbog bolesti ostala bez jedne noge

Objavljeno:

O Zorici Vučkovic iz svrljiškog sela Drajinac pisali smo u ranije. Njeno zdravtveno stanje nije na zavidnom nivou, živi u teškim uslovima i sve što danas ima je zahvaljujući humanim ljudima koji se odazivaju svakoj akciji prikupljanja pomoći za Zoricu.

Zorica je do nedavno živela u kući koja je pretila da se uruši, sada nam se humanitarac Radovan Cvetanović javio sa novim vestima koje nisu tako loše kao prethodne.

Istakao je za Espreso da je uz pomoć humanih ljudi uspeo da sanira deo kuće, ali da su ostale još dve velike rupe koje bi trebalo sanirati u što kraćem vremenskom periodu.

Podsetićemo da Zorica živi sama, jedina primanja imala je od tuđe nege i socijalne pomoći koja iznosi 21.000 mesečno. Zorica nije sposobna za rad, kreće se uz pomoć štaka jer se zbog bolesti ostala bez jedne noge.

Umesto noge ima protezu, nema deo plućnog krila i bolovala je od karcinoma.

Bez majke je ostala kad je imala tri i po godine, a otac joj je preminuo pre 9 godina. Zorica živi sama u nehumanim uslovima, a preživljava od milostinje drugih.

- Ja sam ostala bez roditelja, ostala sam bez noge 2002. godine, a 2005. godine bez plućnog krila. Kuća mi je trošna, jako mi je hladno, nemam ni vodu, moram na seosku česmu da idem. Primam 11.000 dinara za negu i 10.000 dinara socijalnu pomoć - ispričala je Zorica.

1 / 4 Foto: Kurir televizija

- Uslovi u kojima Zorica živi su krajnje nehumani, a kako bi dobila normalne uslove za život apelujem na sve dobre ljude da pomognu. Dve koke, četiri mace i jedno kuče je jedino što Zorica ima, rekao je ranije za portal Espreso Radovan Cvetanović koji glavni problem vidi u Centru za socijalni rad, ističući da je njima trebalo osam godina da dođu i samo obiđu Zoricu.

Espreso je kontaktirao i Centar za socijalni rad, a ovo je jedini odgovor koji smo dobili. Oni negiraju sve što se već jasno vidi i na šta nam ukazuje čovek koji brine o Zorici. Izjavu je za Espreso pre nekoliko meseci dala direktorka Jelena Đorđević.

- Zorica je u potpunosti obuhvaćena podrškom iz sistema socijalne zaštite. Korisnik je uvećane socijalne pomoći u neograničenom trajanju, dodatka za tuđu negu i pomoć u neograničenom trajanju i povremenih jednokratnih pomoći prema potrebi. Zorici je 2013. godine sagrađena potpuno nova kuća od tvrdog materijala na porodičnom placu u selu iz sredstava opštine Svrljig. Kuća u kojoj je Zorica živela je bila potpuno neuslovna za život. Međutim, iz nepoznatih razloga Zorica i dalje posle devet godina živi u staroj kući, a odbija da se preseli u novu u kojoj ima dve prostorije i kupatilo. Zorica je od strane Centra obilažena u više navrata kada je za to postojala potreba, a sa njom često kontaktiramo kada navraća u Centar. Prilikom poslednjeg terenskog obilaska, Zorica je izjavila da sve ima i da joj ništa ne nedostaje. Konstatovano je da boravi u staroj kući i da ima ogrev i namirnice. Dalji planovi su da Zorica nastavi da koristi sva prava iz sistema socijalne zaštite, kao i do sada, ima novu uslovnu kuću sa kupatilom, a Centar će joj uvek izlaziti u susret kao i do sada kada se za to pojavi potreba, zaključila je Đorđević.

Pokušali smo ponovo da stupimo u kontakt sa Centrom za socijalni rad i saznamo kako napreduje reševanje problema koje Zorica ima i da li su za ovih par meseci uspeli da naprave neki plan kako bi se ovoj mladoj ženi pomoglo, međutim odgovor do objavljivanja teksa nismo dobili , jer kako nam je rečeno, direktorka do srede neće biti na svom radnom mestu zbog obuka. A navode još i da odgovor ni u sredu verovatno nećemo dobiti jer je i za to potrebno odobrenje Ministarstva.

Međutim, do objavljivanja ovog teksta, odgovor nismo dobili.

Espreso je kontaktirao i zamenika predsednika opštine Vladu Pejičića koji je prošle nedelje posetio Zoricu, zanimalo nas je u kakvom je stanju ovu zatekao mladu ženu i šta su dalji koraci.

- Stanje objekta je katastrofalno. Opština je sagradila kuću koju ona ne koristi zbog vlage koja je i nastala zbog nepravilnog održavanja. Nadzorna inspekcija je utvrdila da je funkcionalna za život, ali ona samostalno ne može da održava. Meni je frapantno da se taj problem vuče već godinama. Sve je na Centru za socijalni rad, moja ingerencija se završava kada ja podsetim Centar na Zoricu i rešavanje njenog problema. Imamo paradoksalnu situaciju, opština dodelila objekat, ona ga ne koristi, kaže Pejičić i dodaje:

- Ne želim da kritikujem Centar jer se su mnogo puta bili u pravu. Njih se osuđujem, ali je Zorici definitivno potrebna pomoć. Najveći problem je to što nije jedina, ali se nadam da ćemo naći načina da joj pomognemo i obezbedimo bolje uslove, zaključio je Pejičić

02:57

SRBIJO, ZORICI JE POTREBNA NAŠA POMOĆ! Ostala bez roditelja, nema jednu nogu i deo pluća, u STRAVIČNIM uslovima JEDVA PREŽIVLJAVA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.