STIŽE NOVI TALAS NEPOGODA: Obilni pljuskovi, negde i POPLAVE
ilustracija, Foto: Stefan Stojanović

vreme u srbiji

STIŽE NOVI TALAS NEPOGODA: Obilni pljuskovi, negde i POPLAVE

Od sredine dana u svim predelima Srbije očekuje se veoma nestabilno vreme

Objavljeno:

Današnje jutro na jugu, jugoistoku i istoku Srbije osvanulo je vedro. U ostalim predelima već od jutra je oblačno i to je uvod u veoma nestabilno vreme koje nas očekuje tokom dana, tako da duže stabilizacije nema na vidku ni sledeće sedmice.

Već sada u ovom času kiše i pljuskova sa grmljavinom ima u centralnim i severozapadnim predelima Srbije i to naročito u delovima Šumadije, Srema, Kolubarskog okruga, Mačve i na jugu Bačke.

Od sredine dana u svim predelima Srbije očekuje se veoma nestabilno vreme, pa će u toku poslepodneva i večeri u većem delu Srbije biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Očekuju se i grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima.

U predelima grmljavinskih nepogoda u veoma kratkom vremenskom intervalu očekuje se da padne preko 30-40 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 mm, pri čemu bi došlo do poplava i bujica kod manjih tokova ili zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode.

Jaki pljuskovi i padavine biće snažnog, ali veoma lokalnog karaktera, tako da će se i njihova količina veoma razlikovati i to na maloj udaljenosti.

Tako će na pojedinim lokacijama u kratkom vremenskom intervalu pasti kiše koliko u proseku padne za pola meseca ili mesec dana, a svega nekoliko kilometara dalje može da padne veoma mala količina padavina, pa čak da prođe i bez kapi kiše.

Svi ovi padavinski i grmljavinski sistemi premeštaće se u severozapadnoj visinskoj struji.

Veoma obilne padavine naročito se očekuju širom Srbije u noći ka ponedeljku i tokom ponedeljka, naročito ujutro i pre podne.

Najveća količina očekuje se u Podrinju, Mačvi, u severoistočnim, centralnim i jugoistočnim predelima Srbije, u Pomoravlju, donjem delu Podunavlja i u Braničevskom okrugu, a potom i na jugu. U ovim predelima očekuje se da padne i preko 50 mm kiše, lokalno i više, zbog čega će postojati opasnost od poplava na manjim tokovima bujičnog karaktera.

Maksimalna temperatura biće danas od 21 do 27°C, u Beogradu do 25°C.

Zbog visoke vlažnosti vazduha, očekuje se i veoma sparno i neugodno.

U ponedeljak tokom dana na severu Vojvodine se zbog razvedravanja očekuje sunčano.

Maksimalna temperatura u ponedeljak biće od 18°C u centralnim i zapadnim predelima Srbije do 24°C na severu Vojvodine.

U utorak kiša još na jugu i istoku Srbije, uz prestanak padavina u drugom delu dana, dok će na severu i zapadu biti pretežno sunčano. U sredu u većem delu Srbije suvo sa sunčanim periodima, dok se posle podne i uveče sa juga očekuje naoblačenje sa padavinama.

Biće i toplije, tempetratura oko 25°C.

Od četvrtka do kraja sledeće sedmice ponovo će biti veoma nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uz grad i veoma obilne padavine, a biće i malo svežije.

S obzirom na to se u narednom periodu očekuje širom Srbije dodatnih 30 do 50 mm kiše, lokalno od 50 do 100 mm, a u zonama najjačih oluja i preko 100 mm, očekuje se rast svih manjih i srednjih tokova, uz opasnost od poplava i bujica na manjim tokovima, potocima i u gornjem toku Zapadne i Južne Morave. Opasnost od bujičnih poplava i izlivan ja očekuje se i u slivovima Kolubare Jadra, Timoka i drugih manjih i srednjih reka.

U predelima gde ne bude izlivanja reka i drugih tokova, postojaće opasnost od poplava i bujica zbog nemogućnosti da odvodni i kanaliziacini sistemi prihvate veću količinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

Dunav i Sava prethodnih dana zabeležili su već pad i to za metar do dva, tako da se na ovim rekama ne očekuje opasnost od poplava, a dobra vest je da će vodostaj ovih reka i narednih dana biti u padu.

Zbog očekivanih grmljavinskih procesa, kako u nastavku vikenda tako i u narednom periodu preporučuje se oprez na otvorenom i izbegevanje boravka na kritičnim mestima. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, naročito pri grmljavinskim olujama i nepogodama.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.