PET VELIKIH POTOPA U BEOGRADU ZA 2 NEDELJE: Čukarica je najgore prošla, a u ovim delovima grada BUJICE
Foto: Nenad Kostić

KATAKLIZMA

PET VELIKIH POTOPA U BEOGRADU ZA 2 NEDELJE: Čukarica je najgore prošla, a u ovim delovima grada BUJICE

Najgore su prošli Altina i Čukarička padina. Ali, to ne znači da će nekog od narednih dana oni ponovo biti na udaru

Objavljeno:

Jake prolećne kiše sručile su se na Beograd čak pet puta za dve nedelje. To, kao i uvek u ovo doba godine dovodi do velikih bujičnih poplava.

Čitave ulice postaju reke i to nema nikakve veze sa Dunavom ni Savom. Jednostavno, ogromna količina kiše pada na malom prostoru, a kanalizacija, čak i kada je propisna i otpušena, jednostavno ne može da primi toliku vodu. Svaka depresija, ulegnuće i zapušeni slivnik mogu samo da pogoršaju situaciju.

Nevolja je što je blagovremena prognoza gotovo nemoguća - dok je na jednom kraju grada potop, u drugom će možda sijati i sunce. Oblak koji donosi toliko kiše je visok i moćan, ali posmatran sa zemlje mali po površini. On poput neke razorne mine "otvara nebo" iznad nekog dela grada i donosi rizik od ovakvih poplava.

Kiša
foto: Nenad Kostić

Gde će se taj oblak naći, zavisi od trenutne situacije, pa pomaže samo radarska slika na osnovu koje može da se predvidi gde bi za sat, dva ili tri mogla da se dogodi takva katastrofa.

Dugogodišnjom analizom mikroklime može da se pretpostavi da će više kiše pasti u istočnim delovima grada i Grockoj, kao i u području Srema bliže reci Savi.

Napravili smo spisak delova grada koji su pogođeni bujičnim poplavama tokom protekle dve nedlje. Najgore su prošli Altina i Čukarička padina. Ali, to ne znači da će nekog od narednih dana oni ponovo biti na udaru.

Najveće poplave zabeležene su definitivno na Čukaričkoj padini, koja je i preksinoć bila na udaru nevremena, kada je, takođe, pogođena i Altina.

Prethodna velika oluja sa pljuskom bila je 2. juna. Tada su bili potopljeni: Miljakovac, Ulica Velizara Kosanovića, Jajinci, Kumodraž, Cvetanova Ćuprija, naselje Stepa Stepanović, Ulica Vojislava Ilića, Sremčica... Dakle, nevreme je udarilo na jugoistočne delove grada.

Kiša
foto: Nenad Kostić

Tri dana ranije, 30. maja, potop je bio na Ledinama, Altini, Zemunu (Ugrinovačka, Petra Kočića), ali i Barajevu, Železniku, pa i Vojvode Vlahovića. Verovatno je udar došao sa jugozapada.

Dva dana ranije takođe je bilo bujičnih poplava i to na Čukarici i u Barajevu. Ponovo su na udaru bili Padina, Banovo brdo, Hipodrom i Vodovodska ulica.

Jake kiše padale su i 25. maja, kada je bila poplavljena Altina, Zemun kod Pupinovog mosta, ali i Palilula na Karaburmi, kod Bulevara despota Stefana, kao i Mirijevo. Osim ove dve oblasti, kiša se sručila i na Autokomandu, Sarajevsku, Paštrovićevu ulicu i Čukaričku padinu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.