ŠTA ĆE BITI DO KRAJA MAJA I KADA KONAČNO STIŽE PRAVO PROLEĆE? Meteorolog Todorović za Espreso otkrio PROGNOZU!
Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC, Nenad Kostić, beta mladen volaric

kiša napravila probleme širom zemlje

ŠTA ĆE BITI DO KRAJA MAJA I KADA KONAČNO STIŽE PRAVO PROLEĆE? Meteorolog Todorović za Espreso otkrio PROGNOZU!

Meteorolog Todorović za Espreso otkrio kakvo nas vreme očekuje do kraja maja i kada konačno stiže pravo proleće

Objavljeno:

Obilne padavine uzrokovale su poplave u nekim delovima Srbije, a pripadnici MUP-a intervenisali su u više mesta.

Tokom sinoćnjeg nevremena, dve osobe su povređene u Novom Sadu, dok su tri evakuisane. U Koceljevi je došlo do plavljenja desetak kuća.

Policija je intervenisala i na teritoriji Grada Novog Sada, opštine Beočin, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, Šapcu, Rumi i Valjevu.

Područje užičkog sela Karan juče je u popodnevnim satima zahvatilo jako nevreme praćeno obilnim padavinama što je dovelo do bujica i do porasta nivoa potoka Stanci i do njegovog izlivanja.

Takođe, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će na Savi kod Šapca vodostaj 19. maja prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Građani Srbije strahuju od ponavljanja poplava iz 2014. godine, pa su sve oči uprte u prognoze meteorologa i hidrologa.

Kako je za Espreso juče potvrdio hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković, za sada nema bojazni od ponavljanja prirodne katastrofe kakva je pre devet godina zadesila Srbiju.

Hoće li kiša napokon prestati da pada i kada će nam se vratiti pravo prolećno vreme, pitali smo meteorologa Nedeljka Todorovića.

On nam je otkrio kakvo vreme se očekuje do kraja meseca.

- Temperatura će biti oko proseka, maksimalne između 20 i 25. Od petka malo toplije. U subotu i nedelju uglavnom sunčano, a onda sledeće sedmice dosta promenljivo, lokalno pljuskovi i grmljavina, kaže Nedeljko Todorović za naš portal.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: Printscreen/Kurir tv

Meteorolog dodaje da će padavine biti lokalne i kratkotrajne.

- Većina pljuskova slabog i umerenog intenziteta, a ponegde je moguć jači pljusak sa količinom padavina 20 do 30 mm. To znači da nema neke velike opasnosti za poplave, eventualno negde lokalno, neki podvožnjak, rupa, uvala, neki manji potok, navodi meteorolog Todorović za Espreso.

Sagovornik kaže da do daljnjeg nema pravog prolećnog vremena i da će biti toplije, ali i dalje promenljivo.

- To je karakteristika naše klime. Maj i jun su meseci sa najčešćom pojavom pljuskova i najvećom količinom padavina, kaže meteorolog.

Kiša / ilustracija
Kiša / ilustracijafoto: Beta / Dragan Gojić

Podsetimo, hidrolog Dejan Vladiković rekao je da poplave kakve su trenutno u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH ne mogu pogoditi Srbiju.

- Oni su imali velike količine padavina na svojim teritorijama i to je sve iz reka Una, Sana, Vrbas, Kupa... To sve ide u Savu i ka nama, tako da smo mi dali upozorenje da će na Savi, kod hidrološke stanice Šabac, vodostaj 19. maja preći granicu od redovne odbrane od poplava. To je prva mera odbrane, to ne znači izlivanje. To je naznaka da službe koje sprovode odbranu imaju detaljan monitoring. Ne bi trebalo da stigne do vanredne odbrane kod Šapca ni na ostalim stanicama Jamena, Sremska Mitrovica, navodi hidrolog Vladiković za Espreso.

Prognoza vodostaja za petak
Prognoza vodostaja za petakfoto: Printscreen/www.hidmet.gov.rs

Što se Beograda tiče, kako kaže naš sagovornik, već su dati signali da bi hidroelektrana Đerdap trebalo malo više da ispušta vode da ne bi kod Beograda i Zemuna morale da se proglašavaju mere odbrane od poplava.

Kada su u pitanju druge reke u Srbiji, Vladiković kaže da nema opasnosti od izlivanja, ali oprez je neophodan danas i sutra u zapadnoj i istočnoj Srbiji.

Da li će se ponoviti poplave iz 2014. godine?

Ovih dana navršava se devet godina od katastrofalnih poplava u Srbiji. Do poplava je tada došlo zbog ciklona, koji se nekoliko dana zadržao nad Balkanskim poluostrvom.

U samo par dana širom Srbije je palo preko 100 mm kiše po kvadratnom metru. Na zapadu i u Podrinju neverovatnih 250 mm. Samo u jednom danu, u Beogradu, Valjevu i Loznici palo je skoro 110 mm kiše. Padavine su izazvale poplave i prouzrokovale izlivanje manjih i srednjih reka.

Reka Kolubara izlila se iz korita, probila branu i potopila ceo Obrenovac. Tada je Obrenovac evakuisan, a hiljade objekata bilo je pod vodom.

Poplavljeni su bili i delovi delovi zapadne i centralne Srbije, a pod vodom su se našli i Krahgujevac, Svilajnac, Ćuprija, Smederevska Palanka, Kraljevo, delovi Smedereva, Šapca, Beograda...

Čim počnu malo jače padivine u maju, stanovnici Srbije su u strahu od ponavljanja poplava iz 2014. godine.

Hidrolog Vladiković za Espreso kaže da nema mesta strahu i da se poplave za sada neće ponoviti.

- Da prođe ova epizoda padavina pa da budu još sledeće tri ili više epizoda, onda bi mogla da se ponovi 2014. godine. Onda bi bilo jako nakvašeno, ali za sada se ne vidi da bi bili tako jaki cikloni kao što je bilo tada, otkriva hidrolog Dejan Vladiković za naš portal.

Bonus video:

02:45

KOLIMA SAM SE VOZILA KROZ TRI JEZERA! Dopisnica Kurira o poplavama u Novom Sadu: Policija spasla porodilje iz automobla u vodi!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.