BIZNISMEN ŠETA OD LONDONA DO ISTANBULA U KAMPANJI ZA ELIMINACIJU UGLJENIKA: Kreg Kohon stiže i u Srbiju!
Foto: Walk It Back

čovek na misiji

BIZNISMEN ŠETA OD LONDONA DO ISTANBULA U KAMPANJI ZA ELIMINACIJU UGLJENIKA: Kreg Kohon stiže i u Srbiju!

Kreg je globalni društveni preduzetnik i ambasador i osnivač „Walk it back“, nove globalne ekološke kampanje koja podstiče dijalog o uklanjanju ugljenika

Objavljeno: 11:10h

Uoči svog 60-og rođendana, bivši izvršni direktor kompanije Coca-Cola i biznismen Kreg Kohon krenuo je na šetnju dugu 4.000 kilometara od Londona do Istanbula u kampanji za uklanjanje ugljenika. Prošetaće Srbijom od 15. aprila do 7. maja.

U najnovijem izveštaju IPCC-a kaže se da ne postoji način da se zadrži zagrevanje na 1,5 stepeni bez eliminisanja ugljenika koji je već u našoj atmosferi. Malo je verovatno da će sama prirodna rešenja biti dovoljna. U isto vreme, tehnološka rešenja za eliminaciju ugljenika moraju da se temeljno regulišu. Pa zašto svi ne govore o uklanjanju ugljenika?

Jedan čovek je na misiji da to promeni. Craig Cohon, 59-godišnjak iz Kanade, udružio je snage sa globalnim pokretom mladih ReEarth Initiative kako bi pokrenuo novi globalni razgovor o uklanjanju ugljenika. Kreg ne samo da je uložio svoj penzioni fond u rešenja za uklanjanje ugljenika, već šeta od Londona do Istanbula preko 82 grada i mesta da bi podigao svest o ovoj temi. Usput, on šeta i razgovara sa gradonačelnicima, izvršnim direktorima, aktivistima, naučnicima i kreatorima politike o mogućnostima i izazovima uklanjanja ugljenika.

Kreg Kohon
Kreg Kohonfoto: Walk It Back

Putovanje “Walk it Back”

Ovaj kanadski preduzetnik je 3. januara peške krenuo iz Londona na petomesečno putovanje tokom kojeg će preći 4.000 km po Evropi, preko Velike Britanije, Francuske, Belgije, Nemačke, Poljske, Češke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Bugarske, Grčke i Turske.

U Istanbul bi trebao da stigne 5. juna, na svoj šezdeseti rođendan, koji je ujedno i Svetski dan zaštite životne sredine. Kohon će 15. aprila preći mađarsko-srpsku granicu i stići u Gornji Tavankut. U Beograd će stići 22. aprila i krenuti ka Bugarskoj 7. maja.

Priča Krejga Kohona

Godinama je Krejg Kohon putovao svetom zastupajući velike kompanije kao što su Coca-Cola i Cirque du Soleil, pre nego što se, pre trinaest godina, preselio na baržu ukotvljenu na obalama reke Temze.

Godine 2022. Krejg je pokrenuo kampanju walk it back tako što je postao prvo privatno lice koje je uradilo ličnu reviziju doživotne potrošnje ugljenika nakon UN-ove konferencije klimatskim promenama (COP26). Tokom tog procesa izračunao je do najsitnijih detalja koliko je tona ugljenika samo on emitovao tokom svog brzog života (odmori, mnogobrojni letovi avionom i konzumacija hamburgera).

Prošlog novembra je otplatio ono što on naziva svojim dugom planeti Zemlji, odnosno donirao je preko milion dolara iz svog ličnog penzionog fonda projektima za eliminaciju ugljenika.

Promena toka klimatske istorije

Kampanja walk it back postavlja pitanje kako se eliminacija ugljenika trenutno percipira i podržava na globalnom nivou, dok, u isto vreme, poziva na širi dijalog, koordinaciju, sticanje znanja, upravljanje i ulaganje u odgovarajuće sektore kako bi se rešenja za eliminaciju ugljenika primenila sigurno i brzo.

Kohon kaže: „Kao i mnogi ljudi iz moje generacije, godinama nisam imao pojma o opasnosti koju donose klimatske promene, ali kada sam saznao da sav ugljenik koji smo emitovali tokom svojih života nije eliminisan, počeo sam da istražujem na koji način to može da bude urađeno. Ono što sam otkrio jeste da je moguće izbaciti ogromne količine CO 2 iz atmosphere, ali da je za to potrebno mnogo dobre volje i ulaganja. Tehnologija postoji i stalno se usavršava, ali moramo budemo brži i bolji u njenoj primeni, da delujemo pošteno i u velikim razmerama. Ako uspemo u ovome, verovatno ćemo uspeti i da promenimo tok klimatske istorije.”

Kreg Kohon
Kreg Kohonfoto: Walk It Back

Bonus video:

02:52

ODRŽAN FESTIVAL EKOLOGIJE I ANTIFAŠIZMA U SUBOTICI: Posetioci uživali u brojnim edukativnim sadržajima

(Espreso / Walk it Back)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.