DANAS SU BLAGOVESTI, VELIKI PRAZNIK: Pravi vernici OVAKO ZAPOČINJU DAN!
Blagovesti, Foto: Wikipedia

OBIČAJI

DANAS SU BLAGOVESTI, VELIKI PRAZNIK: Pravi vernici OVAKO ZAPOČINJU DAN!

Sa ovim praznikom i počinje istorija spasenja ljudskog roda

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Blagovesti, dan kada je Arhangel Gavrilo Bogorodici javio blagu vest da će roditi Sina Božjeg

Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si među ženama! Ovim rečima je arhangel Gavrilo saopštio Devici Mariji da je odabrana.

Devet meseci kasnije rođen je Isus Hrist. Zbog toga se Blagovesti smatraju radosnim praznikom. Sa ovim praznikom i počinje istorija spasenja ljudskog roda.

1 / 5 Foto: Tamara Trajković

Marija je imala 15. godina

Kada je Marija napunila 15 godina sveštenici su joj rekli da treba da se uda. Ona je odgovorila da se posvetila Bogu, i želi da ostane devojka. Tada je sveštenik Zaharije okupio 12 ljudi iz Davidovog plemena i Marija je poverena Josifu na čuvanje.

Blagovesti su Bogorodičin praznik, jedan od 12 najvećih i uvek se slave 7. aprila po novom kalendaru. Vaskrs veoma retko pada pre Blagovesti ili posle Đurđevdana.

Danas počinje proleće, ako padne sneg ne zadržava se.

Danas, zaista, počinje proleće. I kada padne sneg na Blagoevsti ne zadržava se dugo. Pre Blagovesti se ne kaleme voćke i orezuje vinograd, upravo zbog promenljivog vremena. I same ptice tek posle Blagovesti počinju da svijaju gnezda.

Žene koje žele da se ostavre kao majke danas se mole Bogorodici. Od danas, pa do Velikog petka, treba započeti neki važan posao i biće berićetan.

Blagovesti su jedan od dva dana kada se tokom vaskršnjeg posta jede riba.

Bonus video:

02:56

OBIČAJI KOJI SE VEZUJU ZA USKRS! Sveštenik Petrić objasnio šta NIKAKO ove nedelje ne smemo da radimo

(Espreso / Magain Praksa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.