VEČERAS DOČEKUJEMO BLAGOVESTI! Neudate DEVOJKE bi trebalo da ispoštuju ovaj narodni običaj uoči praznika
Blagovesti, Foto: Wikipedia

jedan od najradosnijih praznik

VEČERAS DOČEKUJEMO BLAGOVESTI! Neudate DEVOJKE bi trebalo da ispoštuju ovaj narodni običaj uoči praznika

Blagovesti spadaju u najradosnije hrišćanske praznike i uvek se slave istog datuma

Objavljeno:

Sutra, 7. aprila, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika - Blagovesti, dan kada je Arhangel Gavrilo javio Bogorodici da će roditi Isusa Hrista.

Iako se smatra da se do Uskrsa ne valja veseliti, običaj je da se na Blagovesti ustaje u ponoć ili veoma rano. U praskozorje bi se pevala devojačka pesma, a završavalo bi se sveopštim veseljem.

Običaj nalaže da se na Blagovesti obavezno počiste kuća i dvorište i da se obavezno svo đubre izbaci ili spali. Negde se verovalo da devojke uoči ovoga dana treba da nakupe suve grančice i drva, i od njih naprave veliku vatru, obično na kakvom brdu ili seoskom raskršću.

Verovalo se i da se na ovaj dan žene ne češljaju, kao i da ne valja na taj dan praviti nove opanke. Dobro je umiti se u reci ili potoku, a Blagovesti naročito slave žene koje žele porod, one odlaze u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima i mole se Bogorodici.

Bogorodica
Bogorodicafoto: Nebojša Mandić

Narod, takođe, veruje da se na Blagovesti završava zima i često imaju običaj da kažu: "Ako na Blagovesti kiša okvasi volu rog, biće dobar rod".

Najinteresantnije verovanje vezano za Blagovesti je svakako ono koje kaže da, gde se uoči noći Blagovesti pojavi vatra ili manji požar, da se na tim mestima nalazi zakopano blago.

01:28

OBIČAJI ZA PRAZNIKE KOJI ĆE UNETI RADOST U VAŠ DOM! Vukašin Grozdanić vas upoznaje sa pričama i verovanjima uoči Božića!

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.