STRUČNJAK OTKRIO KAKO DA OČISTITE JAGODE: Samo na 1 NAČIN ćete ukloniti PESTICIDE
Jagode, Foto: RINA

VOĆE

STRUČNJAK OTKRIO KAKO DA OČISTITE JAGODE: Samo na 1 NAČIN ćete ukloniti PESTICIDE

Nedavni snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, na kom se kroz mikorskop vidi kako minijaturna stvorenja koja liče na grinje, gmižu po poršini jagoda, takođe je zabrinulo mnoge

Objavljeno:

Jedna od omiljenih voćki kod nas, jagode, samo što nisu ugledale svetlost dana na pijacama. Inače im sezona kreće u maju, a uveliko sada u prodavnicama mogu da se nađu one iz uvoza - krupne, jarko crvene i lepe za oko.

Međutim, ono što brine jeste da li su i u kojoj meri prskane, kao i da li zbog upotrebe pesticida treba da se zabrinemo za naše zdravlje. Nedavni snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, na kom se kroz mikorskop vidi kako minijaturna stvorenja koja liče na grinje, gmižu po poršini jagoda, takođe je zabrinulo mnoge.

Pričajući za Kurir TV, Milan Nikolić, diplomirani dijetetičar-nutricionista i stručni savetnik za biljnu ishranu, otkrio je na koji način pravilno da očistimo jagode, pogotovo one iz uvoza, najčešće iz Turske i Albanije.

1 / 3 Foto: RINA

"Prvo ih možemo fizički oprati pod mlazom vode. Sve što ima rupice, poput jagoda i brokolija, možemo i da natopimo. Ako je nešto prskano kiselim agensima, stavljamo nešto alkalno, poput soda bikarbone, ako je obrnuto, stavljamo sirće. Uglavnom, soda uklanja većinu stvari. Kao i zeolit i zelena glina, ali tada se gubi na ukusu", kaže Milan Nikolić i dodaje još nekoliko trikova:

"Po ukusu i mirisu se najbolje raspoznaje da li je nešto organsko. Jagoda bez pesticida biće slađa. Slobodno probajte, preživećete. Moguće je da je snimak autentičan, ali nisam ga video. Nemam ništa protiv toga ako je neko gajio pod staklenikom ili plastenikom, ali neki ubrizgavaju boju da bi bile crvenije", dodao je Nikolić za kraj.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.