U SRBIJI KILO OVE VOĆKE KOŠTA KAO KILO JAGNJETINE: Klimatolog objasnio zbog čega USPEVA KOD NAS!
Vladimir Đurđević, Foto: Printscreen/RTS

ZANIMLJIVO

U SRBIJI KILO OVE VOĆKE KOŠTA KAO KILO JAGNJETINE: Klimatolog objasnio zbog čega USPEVA KOD NAS!

Sadrži dosta vitamina, najviše C i B

Objavljeno: 09:39h

Svi znamo da je tropsko voće, poput banana, kivija ili mandarina, tipično za tropske krajeve, ipak, neke vrste su uspele da se razvijaju i u Zapadnoj Srbiji. U sred Dragačeva veoma uspešno raste neobično voće za ove krajeve, prenosi Prva.

Kako kaže vlasnik gazdinstva u okolini sela Zeoke, Milan Jevremović, ovo voće je jako lepog mirisa i ukusa koje se meša sa bananom, kivijem i dinjom. Sadrži dosta vitamina, najviše C i B, te je jedna ova voćka dnevno sasvim dovoljan kako se ne bi doživeo vitaminski šok.

Takođe, sadnja je veoma jednostavna, sadi se kao i paprika ili krastavac, dok je cena kilograma kivana, kako kažu, kao kilogram pečenog jagnjeta.

S obzirom na sve to, postavlja se pitanje da li to znači da Srbija menja klimu i da li ubuduće možemo da očekujemo učestalu sadnju tropskog voća, netipičnog za naše krajeve.

Kako je istakao klimatolog Vladimir Đurđević, već duže vreme je primećeno da su neke sorte vinove loze koje su u prošlosti takođe rađale kod nas, počele da daju mnogo kvalitetniji rod od kojeg može da se pravi kvalitetno vino.

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube/Uros Davidovic

"Na primer, sorta vina "širaz" koja je tipična za Mediteran, te sve toplije temperature tokom leta koje sve više liče na mediteransku klimu sa manjim padavina joj omogućavaju da se više i bolje razvija", objasnio je klimatolog.

Takođe i kivi koji se ranije uzgajao u Srbiji, danas su njegove količine značajno veće. Ista situacija je i sa smokvama. Međutim, nekim drugim poljoprivrednim kulturama, kao što je uzgoj kukuruza, to donosi više štete nego koristi. Proizvodnja kukuraza, prema rečima klimatologa Đurđevića je pod ozbiljnim pritiskom u Srbiji. Slična situacija je sa suncokretom i šećernom repom.

Što se tiče klime, klimatolog je dodao da je Srbija trenutno "globalni šampioni" u porastu letnjih temperatura, kao i da klimatske posledice postaju sve vidljivije što o tome govori i sve veći uzgoj tropskog voća na našem podneblju.

Bonus video:

00:13

MENJA SE CENOVNIK: Nove cene kukuruza i soje dižu cenu mesa i do 50 dinara po kilogramu

(Espreso / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.