VRTOGLAVI SKOK IZ PROLEĆA U ZIMU: Doktorka Jovanović za Espreso otkrila sa kojim TEGOBAMA se Srbi bore OVIH DANA!
Promena vremena, Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen/youtube

UTICAJ PROMENA VREMENA NA ZDRAVLJE

VRTOGLAVI SKOK IZ PROLEĆA U ZIMU: Doktorka Jovanović za Espreso otkrila sa kojim TEGOBAMA se Srbi bore OVIH DANA!

Doktorka Tijana Jovanović za Espreso je otkrila kako nagla promena vremena utiče na zdravlje i sa kojim tegobama se ovih dana bore građani Srbije zbog iznenadnog snega u aprilu

Objavljeno:
Marina Letić

Posle relativno visoke temperature i sunčanih dana u prvim danima aprila, u Srbiju je iznenada stigao sneg, a opšte je poznato da takve nagle klimatske promene mogu da utiču na organizam.

Iako je kalendarski proleće počelo, zima se ne predaje. Rano proleće je poznato kao nestabilan i promenljiv period godine. Da je to zaista tako pokazalo se ove godine kada je prodor hladne vazdušne mase sa severa doneo neobično hladno vreme za ovo doba.

Sneg u proleće
Sneg u prolećefoto: GWI/Rodger Tamblyn / Garden world images / Profimedia

Ovaj "vremenski rolerkoster" uticao je na mnoge hronične bolesnike, a posledice su mogli osetiti i zdravi ljudi.

Tokom prelaznih godišnjih doba, postepeno se prilagođavamo mirnoj promeni vremenskih prilika. Međutim, poslednju deceniju smo svedoci naglih vremenskih promena koje su neretko atipične ili ekstremne za dato godišnje doba.

S obzirom na to da su čovek i priroda u neraskidivoj vezi, meteorološke prilike imaju veliki uticaj na zdravlje. Temperatura, vlažnost vazduha, vetar, atmosferski pritisak, kiša, grmljavina i efekat jonizacije su meteorološki faktori koji vrše uticaj na zdravstveno stanje ljudi.

Zato se nametnulo pitanje - kako smo "prebrodili" ovaj vrtoglavi skok iz proleća u zimu i sa kojim tegobama se građani Srbije bore ovih dana.

- Smatra se da pri naglim promenama vremenskih prilika svaka druga osoba ima određenu vrstu zdravstvenih tegoba. Naglo zahlađenje utiče na naše zdravlje tako što dovodi do spazma ili skupljanja krvnih sudova, time je pogođena i koronarna i moždana cirkulacija, deluje na rad organa za disanje i varenje, kao i na lučenje hormona (adrenalina, serotonina, melatonina), istakla je za Espreso doktorka Tijana Jovanović iz MediGroup-a.

Bol u grudima / ilustracija
Bol u grudima / ilustracijafoto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

Šta nam radi "vremenski rolerkoster"?

Biometerolozi kažu da, u periodu naglih vremenskih oscilacija, funkcija hipotalamusa i hipofize može biti izmenjena. To može dovesti do glavobolje, migrene ili anksioznosti.

Prema istraživanju iz 2015. godine koje je izvršeno na Tajvanu, skoro polovina ljudi koji koji žive sa migrenom kažu da im upravo vremenske promene izazivaju napade.

Naša sagovornica ističe da može nastati niz tegobe, a opšte simptome su verovatno mnogi osetili ovih dana.

- Nagle promena vremena u smislu naglog zahlađenja mogu da dovedu do skoka krvnog pritiska, pogoršanja tegoba kod osoba koje boluju od angine pektoris, pogoršanja tegoba kod astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, problema sa varenjem, pogoršanja reumatskih i psihijatrijskih tegoba. A od opštih simptoma se mogu javiti umor, pospanost, glavobolja, dekoncentracija, nesanica, kaže za naš portal doktorka Tijana Jovanović.

Nesanica / ilustracija
Nesanica / ilustracijafoto: Profimedia / Yelizaveta Tomashevska / Alamy / Alamy /

Koje grupe su najugroženije?

Kako navodi Gradski zavod za javno zdravlje, istraživanja su pokazala da meteoropatija najčešće pogađa decu mlađu od 15 i osobe starije od 50 godina.

Starije osobe imaju osetljiviji metabolizam, koji jače reaguje na hormonske promene uzrokovane promenom vremena. S druge strane, najmlađi su osetljivi na promenu vremena jer više od ostalih slede instinkte i reaguju na uticaje elektromagnetnih talasa.

- Nagle promene vremena najteže podnose hronični bolesnici, posebno kadiovaskularni, pulmolški, gastroenterološki, reumatološki i meteoropate. Najugroženiji su kardiovaskularni bolesnici zbog povećanog rizika od skoka krvnog pritiska, anginoznih tegoba, razvoja infarkta miokarda i moždanog udara, navela je za Espreso doktorka Tijana Jovanović iz MediGroup-a.

Biometeorološka prognoza za danas:

Na većinu hroničnih bolesnika biometeorološke prilike mogu imati relativno povoljan uticaj. Poseban oprez se preporučuje kardiovaskularnim bolesnicima i astmatičarima. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolje i reumatskih bolova, navodi se na sajtu RHMZ-a.

Biometeorološka prognoza za sutra:

Prognozirana biometeorološka situacija može usloviti tegobe kod hronično obolelih osoba. Oprez se posebno savetuje kardiovaskularnim bolesnicima i astmatičarima. Meteoropatske reakcija u formi glavobolje, promenljivog raspoloženja i reumatskih bolova će biti najizraženije. U saobraćaju se preporučuje maksimalna pažnja, navodi se na sajtu RHMZ-a.

02:11

AKO PRIMETITE OVE TEGOBE, NA VAS JE UTICALA PROMENA VREMENA! Kardiohirurg otkrio kako ovaj sneg utiče na vaš KRVI PRITISAK

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.