METEOROLOG NAJAVIO PORAST TEMPERATURE: Stiže nam PROMENA VREMENA, a EVO i KADA, svi će se IZNENADITI
ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić, Emilija Jovanović, Beta Dragan Gojić

vreme u srbiji

METEOROLOG NAJAVIO PORAST TEMPERATURE: Stiže nam PROMENA VREMENA, a EVO i KADA, svi će se IZNENADITI

U većem delu Srbije palo je od 10 do 30 milimetara, a na istoku Srbije i do 50 milimetara

Objavljeno:

I dalje se nastavlja veoma hladno vreme za ovo doba godine, nalik zimskom i kasno jesenjem. Dobra vest je da nas već narednih dana očekuje porast temperature i topljenje snega.

Veoma snažan ciklon doneo je Srbiji u noći ka utorku i tokom utorka veoma obilne snežne padavine, a na istoku Srbije veoma obilnu kišu. S obzirom na to da se centar ciklona premeštao preko južnog dela Balkana, najseverniji predeli Srbije ostali su skoro bez padavina.

U većem delu Srbije palo je od 10 do 30 milimetara, a na istoku Srbije i do 50 milimetara. U predelima sa snegom palo je od 5 do 25 cm, lokalno i preko 30 cm. Kada govorimo o gradovima, najviše snega palo je u Beogradu, a s obzirom na to da je palo 30 mm padavina u obliku snega, može se reći da je palo čak 30 cm, od čega se formirao snežni pokrivač visine 18 cm, na južnom obodu grada i do 30 cm. Ovo je rekordni snežni pokrivač za Beograd (18 centimetara) otkad se vrše merenja. Prethodni rekord od 15 cm zabeležen je 7. aprila 2021. godine, a pre toga sneg u Beogradu u aprilu nije padao 25 godina.

Kiša, Nevreme
foto: Nemanja Nikolić

Na Kopaoniku je pao najobilniji sneg u Srbiji, a visina snežnog pokrivača narasla je sa 16 na 51 cm.

Iako se i veći deo Srbije zabeleo, palo je znatno manje snega, nego u Beogradu, na Kopaoniku i na jugozapadu Srbije.

Kako je 50 mm padavina na istoku Srbije palo u obliku kiše, došlo je do naglog porasta nivoa manjih reka i potoka, koji su na mnogim zapretili i da se izliju, uglavnom kod manjih tokova bujičnih tokova, ali većih problema nije bilo, s obzirim da prethodno nije bilo obilnih padavine i da su reke bile pripremljene za prihvat velike količine atmosferske vode.

Nagli porast reka zabeležen je na rekama istočne Srbije. Dobra vest da su juče posle podne padavine oslabile ili prestale i od danas manje reke imaju pad, dok se talas povećanja potom premestio na nešto veće i srednje reke, ali i na tim rekama sledi stagnacija i pad, tako da opasnosti od većih problema i poplava nema. Narednih dana očekuje se blagi porast na Savi i Dunavu, ali njihov vodostaj daleko je od kričnih vrednosti.

Kiša
foto: Stefan Stojanović

S obzirom na to da nas narednih dana očekuje otopljenje i porast temperatura, sledi topljenje snega u svim nižim i brdovitim predelima, tako da je lokalno ponegde moguće da dođe do povećanja vodostaja, ali bez većih problema i opasnosti od poplava. Kada se sneg bude otopio, biće ga samo na planinama iznad 1200-1300 metara nadmorske visine. Kako se povremene snežne padavine na višim planinama iznad 1500 metara nadmorske visine očekuju i u narednom periodu, na tim planinama i na Kopaoniku snežni pokrivač bi se zadržao najverovatnije do pred sam kraj aprila.

Ovih dana velike posledice zabeležene su i kod poljoprivrednih i ratarskih kultura, jer je sneg bio veoma mokar i težak i kao takav uslovio velike štete. Dodatni problem u noći pred nama i tokom jutra biće pojava mraza u mnogim predelima Srbije, pri čemu bi se minimalna temperatura u mnogim predelima spustila na -2 do 0°C, u Beogradu na oko 0°C, a jedino istok Srbije proći će bez mraza, uz temperature oko 3°C.

Do kraja sedmice u Srbiji će biti toplije u odnosu na prethodne dane, ali i dalje sa temperaturama ispod proseka za ovo doba godine. U četvrtak tokom dana biće suvo, u petak se kiša očekuje samo na severu Srbije, a za vikend u većem delu Srbije. Maksimalna temperatura u četvrtak od 5 do 10°C, u petak i za vikend od 8 do 16°C, dok će u Beogradu sutra biti do 6°C, a u petak i za vikend od 10 do 12°C

Kiša, Nevreme
foto: Nemanja Nikolić

Početkom sledeće sedmice i dalje kišovito, uglavnom u južnim i centralnim predelima, dok će na severu biti suvo. Maksimalna temperatura biće slična kao tokom vikenda, ali će toplije biti na severu, a hladnije na jugu i na zapadu Srbije. Na planinama se očekuje sneg.

Sredinom sledeće sedmice očekuje se stabilizacija vremena, a maksimalna temperatura biće u većini predela oko 15°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 14 do 18 stepeni, vidimo da je ona juče bila i za 15 ak stepeni niža od proseka, a slično je bilo i danas. Sutra će biti niža za 10 stepeni, a do sledeće sedmice za pet do sedam stepeni. Iako se sledeće sedmice očekuje izraženije otopljenje, sve do sredine aprila maksimalne temperature biće ispod proseka za ovo doba godine.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.