IZABRALE SMO NAJGORE POKLONE ZA 8. MART! Niste svesni šta se sve dobija, muškarci, evo šta NIKAKO DA NE POKLANJATE!
Osmi mart, Foto: Printscreen/Instagram/karleusastar, Printscreen Youtube

budite kreativniji!

IZABRALE SMO NAJGORE POKLONE ZA 8. MART! Niste svesni šta se sve dobija, muškarci, evo šta NIKAKO DA NE POKLANJATE!

Dan žena nije tek tako postao dan kada se najviše priča o pravima žena

Objavljeno:

Sutra, 8. marta, obeležava se Međunarodni dan žena. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Prvi Dan žena obeležen je 1909. godine u Americi.

To je takođe i dan kada bi žene koje su nam drage, bilo da smo muškarci, bilo da smo žene, trebalo da obradujemo nekom sitnicom, simboličnim poklonom ili znakom pažnje, kojim ćemo im i pokazati koliko su nam važne.

Poklon za Dan žena
Poklon za Dan ženafoto: Profimedia

Međutim, kada je u pitanju kupovina poklona za 8. mart, mnogi muškarci zbog nedostatka inspiracije naprave pogrešan izbor, a ponekad čak i uvrede damu koju daruju. Dešava se i da preteraju sa poklonom kako bi pokazali galantnost. Kako bismo vam pomogli da ne napravite grešku pri odabiru poklona za dame koje su vam drage u životu, pitali smo žene iz redakcije Espresa koji je najgori poklon koji su dobile za Dan žena.

Poklone u nastavku izbegavajte da kupujete jer ćete kao povratnu reakciju najverovatnije dobiti kolutanje očiju ili neko traljavo "hvala", čisto radi reda.

- Veliki plišani roze medved. Skuplja prašinu.

- Veštačka zlatna ruža... Ne želim ni da mislim o tome.

- Ja nisam dobijala poklone koji su ostavili negativan utisak na mene. Ali ne bih volela da mi bilo ko poklanja set šolja ili nešto za "kuću".

- Najgori poklon mi je bio kad mi niko ništa nije kupio, iskreno. Idem gradom, nose žene ruže, čokolade, ja ko siroče.

- Novac. Brat nije hteo da se "cima" pa je sestri i meni dao novac da se same počastimo.

- Najgori poklon koji sam dobila za 8. mart je svaki poklon. Više puta sam rekla da ne želim poklon za 8. mart jer to nema smisla - to je internacionalni dan borbe radnih žena - ali izgleda da su se svi vodili logikom "ma koja žena neće poklon" i onda sam dobijala: ruže, slatkiše, knjige i jedan budilnik. Ipak, budilnik je posebna priča. Budilnik mi je poklonila "bivša osoba u životu" uz posvetu "da slučajno ne zakasniš na revoluciju" što implicira da ja uvek kasnim. Budilnik je skočio sa 12. sprata.

- Lično ne mogu trenutno da izdvojim neki koji je ostavio posebno loš utisak na mene, ali bilo šta što je kupiću samo da bi kupio je po meni loš poklon.

- Najgori poklon je karanfil.

Dakle, muškarci ako već hoćete da kupite poklone i iznenadite žene oko sebe, bar se malo potrudite oko poklona, toliko da na guglu ukucate: "Šta kupiti za 8. mart, a ne raskinuti i razvesti se posle toga" i sve će vam se samo kasti.

Poklon
Poklonfoto: Profimedia

Kako je sve počelo?

Dan žena nije tek tako postao dan kada se najviše priča o pravima žena. Ovaj međunarodni praznik ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta da se uvede dan večnog sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Klara Cetkin
Klara Cetkinfoto: Wikipedia/Javno vlasništvo

Prvo obeležavanje praznika bilo je 8. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

U tradicionalno patrijarhalnoj Srbiji, dan borbe žena za jednakost prvo su prihvatili komunisti i socijaldemokrate. Prva proslava u našoj zemlji održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.

Možda je Osmi mart samo jedan dan u godini kada se prisećamo borbe za ženska prava, ali nikako ne smemo da zaboravimo da ta borba i dalje traje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.