SRPSKA STJUARDESA OTKRILA KAKO IZGLEDA POROĐAJ U AVIONU: Nećete verovati šta dobija BEBA rođena "U LETU" (VIDEO)
Tina Krabež, Foto: Printscreen/Instagram/tinagrabez

ne možete ni da zamislite

SRPSKA STJUARDESA OTKRILA KAKO IZGLEDA POROĐAJ U AVIONU: Nećete verovati šta dobija BEBA rođena "U LETU" (VIDEO)

Da li ste se nekad pitali šta se desi ukoliko neka žena krene da se porađa u avionu?

Objavljeno:

Porođaj u avionu nije uobičajena pojava, ali nije ni nemoguća. Od prošle godine godine pamtimo slučaj trudnice koja se neočekivano porodila u avionu koji je leteo od Gane do Amerike, a koja je na svet ranije donela sina. U tome joj je pomogao doktor koji je bio na istom letu i koji je deo aviona za putnike iz biznis klase pretvorio u salu za porođanje.

O tome je govorila i srpska stjuardesa Kristina Grabež. Veliku popularnost stekla je zahvaljujući svom poslu, jer često otkriva stvari koje ljudi ne znaju poput dešavanja u avionu, raznim nepredvidim situacijama, ali i samom poslu kojim se bavi. Tako je jednom prilikom otkrila najveće mane ovog posla, a ovoga puta pozabavila se temom porođaja u avionu. Verovali ili ne, stjuardese su obučene da preseku pupčanu vrpcu, ali tek nakon što se uvere da u avionu nema profesionalaca poput doktora, babice ili medicinske sestre.

"Iako su ovo jako retki slučajevi, jer ženama u poslednjim nedeljama trudnoće nije dozvoljeno da lete, ipak može da se desi da ranije krenu da se porađaju ili da sakriju trudnoću širokom odećom. Dobra vest je da su stjuardese obučene za ove situacije. Prvo će napraviti objavu na razglasu, tražiće doktora, sestru ili babicu, ali čak i ako nema profesionalaca u avionu, stjuardese mogu da asistiraju pri porođaju. Na obuci smo učili da presečemo pupčanu vrpcu, obrišemo bebu i zamotamo je u ćebe. Kako porođaji umeju da budu kritični, pilot će potražiti najbliži pistu za sletanje, za slučaj da majci ili bebi treba dodatna medicinska pomoć", rekla je Kristina i otkrila interesantnu činjenicu kada je reč o državljanstvu koje će beba imati, kao i poklonu koji se dobija od avio kompanija.

"Što se tiče državljanstva bebe, to zavisi od države iznad koje se preleće. Neke države daju državljanstvo bebama koje su rođene u njihovom vazdušnom prostoru, dok druge ne. Ako se beba rodi iznad okeana, može da dobije državljanstvo države u kojoj je registrovana, ali i one u kojoj se rodila. Ima slučajeva da su avio kompanije davale bebama rođenim u njihovim avionima besplatne karte doživotno!", otkrila je stjuardesa.

Pogledajte snimak:

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.